För snart ett år sedan presenterade Ålandskommittén under ledning av president Tarja Halonen sitt slutbetänkande om en ny självstyrelselag för Åland, en lag som skulle vara i kraft till självstyrelsens 100-årsjubileum.
Sedan dess har maskineriet grusats rejält.
I en ansträngning att få arbetet att ta steg framåt föreslog på senhösten lantrådet Katrin Sjögren att en arbetsgrupp av tjänstemän från både landskapet och Finland skulle tillsättas. Den lämnade sin slutrapport i slutet av april, men lämnade de två största frågorna olösta – de som handlar om finansieringen av landskapet och den princip som reglerar hur behörigheter ska föras från Finland till Åland.
Efter att arbetsgruppen avslutade sitt arbete tog regeringarna i Helsingfors och på Åland vid.
Förhandlar
Då var Katrin Sjögren optimistisk över att kunna finna en gemensam lösning och en ny lag före sommaren. När Ålandstidningen talar med lantrådet nu är tongångarna mer bekymrade.
– Vi håller på och diskuterar och förhandlar, men det sitter hårt åt. Egentligen kan jag inte säga så mycket, men det sitter hårt åt.
Är du lika optimistisk fortfarande?
– Något mindre. Vi är inte överens politiskt i de här stora frågorna.
Snart brinner det i knutarna om den nya självstyrelselagen ska bli klar i tid till firandet av självstyrelsens första sekel. Lagen måste godkännas av riksdagen två gånger med ett val emellan, och valet är som bekant nästa vår.
– Bollen ligger i stor utsträckning på rikssidan. Det kommer ju en tidspress. Om det alls ska finnas en realistisk chans måste lagen till riksdagen i höst, säger Katrin Sjögren.
För att spara tid förbereds de områden man är överens om vid sidan av de förhandlingar som förs genom tät kontakt och ministermöten.
– Vi har det som ett sidospår i detta icke gynnsamma förhandlingsklimat att vi jobbar med detaljerna.
Hur ser du på stödet för en ny självstyrelselag i Helsingforsregeringen? Är alla tre partierna med på tåget?
– Det finns bara en regering, men det är ingen avancerad gissning hur det ligger till.
Jag gissar att det är de Blå som är minst intresserade, kan det vara riktigt?
– Vet inte riktigt, det är svårt att säga. Men det är det parti som har minst intresse av Åland.
Man får lätt intrycket att Åland är ett rött skynke för dem?
– Så verkar det vara, och så är klimatet i Finland i dag med minoriteter och svenskan, säger Katrin Sjögren.
Vad skulle du säga är den största anledningen till att du är mindre optimistisk i dag, tidsaspekten eller den politiska viljan?
– Både och. Vi hade ambitionen att förhandlingarna skulle vara snabbt avklarade. Men det är både tidsfaktorn och att det är väldigt knepiga frågor att lösa.
Reformfrågor olösta
En annan anledning till att regeringen i Helsingfors inte lyckats lösa knutarna är förmodligen den stora social- och hälsovårdsreformen som gjort läget minst sagt ansträngt för regeringen Sipilä. Nu försöker man baxa den, med en liten majoritet, genom riksdagen.
Men också i den frågan finns olösta frågor gentemot landskapet, och reformen har stort betydelse för arbetet med självstyrelselagen.
– I alla våra utlåtanden har vi påpekat att Finland måste ta hänsyn till Åland i det arbetet. Men det bevisar också att Finland också behöver en flexibel självstyrelselag, säger Katrin Sjögren.
Jonas Bladh