Daniel Karlsson kämpar vidare i rättssalen för att få ersättning från Ålands landskapsregering (LR) på grund av en fornlämning på hans tomt i Torp, Eckerö. Ålandstidningen rapporterade i går att hans fall nu prövas av Åbo hovrätt, efter att han förlorade i Ålands tingsrätt förra sommaren.
Fornminneslagen paragraf 12
Avslås en ansökan om att rubba eller att täcka över en fast fornlämning som orsakar sökanden olägenhet som inte är ringa, har sökanden rätt till full ersättning av landskapet.
Daniel Karlsson vill bygga en sommarstuga på sin tomt, men på den plats han anser mest lämplig finns minst 400 år gamla byggnadsrester som använts för att framställa salt ur havsvatten – unika fornlämningar på Åland. Enligt fornminneslagen kan man ha rätt till full ersättning om en fornlämning orsakar betydande olägenheter, men både LR och tingsrätten har avfärdat hans krav på 90.000 euro i ersättning.
Väcker frågor
Under gårdagens slutpläderingar i hovrätten hävdade hans juridiska ombud, Bertil Zetter, att den olägenhet Karlsson upplever inte kan anses som ringa, eftersom projektet inte kan genomföras på den bästa platsen.
LR:s jurist, Laura Korpi, argumenterade däremot att bygget kan genomföras på en annan plats och att ingen olägenhet i lagens mening har uppstått. Hon varnade också för att ett bifall skulle öppna upp för stora ekonomiska konsekvenser.
– Då skulle vem som helst som har en fornlämning på sin fastighet kunna ansöka om full ersättning. Landskapet är mycket fornminnesrikt.
Bertil Zetter gav sin syn på forminneslagens tolfte paragraf, vars formulering antogs 1999:
– Min uppfattning är att det fanns en generös inställning när man stiftade lagen. Men senare har man insett att det kan bli kostsamt, och som en politisk åtgärd försökt undvika att betala.
Domen väntas den 18 oktober.