Den finländska övervakningen av sjöfarten borde samordnas till en gemensam myndighet. Det föreslår forskare i sjösäkerhetsprojektet Poseidons slutrapport. På så sätt vill man få en bättre beredskap mot terrorism till sjöss.
SJÖFART I dagarna kom forskningsprojektet Poseidon med sin slutrapport om beredskap mot terrorism i Östersjön. Forskarna i projektet föreslår flera åtgärder för att förbättra sjösäkerheten i Finland. Ett förslag är att man grundar ett statligt beredskapsverk som samordnar sjösäkerhetsfrågorna inför olika kriser. Något som välkomnas av befälhavare Reino Sundell på Viking Line som har deltagit i projektet.
-Jag tror att det blir klart lättare för oss i branschen om en myndighet hanterar de här frågorna i stället för många olika. Som det ser ut i dag är det polisen som är ytterst ansvarig, men många andra myndigheter är missnöjda med det och vill bestämma över området, säger han.
Olika bud om ansvarsfördelning
I projekt Poseidon har flera länder deltagit däribland Finland, Sverige och Ryssland. Uppdraget har varit att utreda vilken beredskap som finns vid ett eventuellt kapningsförsök av ett fartyg på Östersjön. Scenariot har varit att tjetjenska terrorister skulle kapa en färja på Östersjön. I Finland utgick fallstudien just från Viking Lines Ms Gabriella.
Forskarna beskriver i rapporten att det är ett problem i dag att det tar tid att utreda vilken myndighet som är ansvarig om en överraskande kris skulle inträffa.
Den ståndpunkten har fått polisöverdirektör Mikko Paatero i Finland att reagera. Han menar att ansvarsfördelningen är tydlig.
-Den finländska modellen har särskilt fått beröm för de tydliga ledningsförhållandena, skriver han i ett pressmeddelande.
Legkontroll saknas
I rapporten föreslås också att ett säkerhetsråd grundas i Finland bestående av ministrar, högre tjänstemän och representanter för näringen. Ett aktuellt problem som den finländske projektledaren Timo Hellenberg beskriver är att rederierna i dag inte utför någon kontroll av passagerarnas legitimation.
Reino Sundell, kan ni bli bättre på det?
-Redan i dag kräver vi att våra passagerare ska ta med sig legitimation, och vi gör stickprovskontroller. Men det är klart att vi skulle kunna kontrollera alla passagerare, svarar han.
För att det ska bli möjligt krävs däremot att alla passagerare kommer tidigare på plats till terminalen.
Kommer vi att få en situation som på flygen där alla passagerare måste genomgå omfattande kontroller?
-Det är inte omöjligt, men det skulle öka på biljettpriserna rejält, och det är en svår fråga hur mycket bekvämlighet som går att ge upp.
Ser över rutiner
Hur stor är risken för att det inträffar en terroristtaktion, som en kapning här i våra trakter?
-Som jag ser det är den risken otroligt liten. Det farligaste vi har att handskas med i dag är passagerarna ombord. När 2.500 personer släpper loss tillsammans gäller det att hålla reda på dem, pch det tycker jag att vi är bra på.
Projektet har ändå lett till att Viking Line ser över rutinerna inför en eventuell exceptionell händelse.
-Vi har tänkt igenom vad vi ska göra för att kunna motverka en möjlig kapning och kommer att överväga om det går att förbättra våra alarmeringsrutiner, säger han.
Tone Nordling