Landskapsregeringen föreslår att 60-metersgränsen för kustnära brunnsborrande tas bort. Förslaget skickas nu ut på remiss.
MILJÖ Kritiken blev häftig mot landskapsregeringens förbud mot brunnsborrning djupare än 60 meter, närmare än 300 meter från stranden. Syftet var att motverka att saltvatten läcker in i grundvattnet.
Ett nytt lagförslag är nu framtaget och utskickat på remiss.
Det nya reglerna innebär att 60-metersgränsen tas bort, men i gengäld ska alla borrningar, oavsett djup, miljögranskas. Detta eftersom flera grunda borrhål kan ha lika negativ effekt som ett djupt på en olämplig plats, resonerar LR.
Saltvatten kan påträffas på grundare djup än 60 meter nära kustlinjer.
Avläsa salthalten
För borrhål djupare än 60 meter inom 300 meter från strandlinjen och fem meter nedanför höjdkurvan ställs speciella krav på tätning när kloridhalten i vattnet överskrider 100 milligram per liter. Man måste också installera möjligheter att läsa av salthalten, förslagsvis med hjälp av en slang som går ned till brunnsbotten.
Förbudet mot att borra vid vattentäkter bibehålls, främst på grund av föroreningsrisken.
Förslaget är utskickat till på remiss till kommunerna, de politiska partierna, samt ett antal intresseorganisationer. De har till den 30 mars på sig att svara.
Petter Lobråten