Stigande räntor och växande problem med att klara av andra kostnader har under året börjat visa sig i bostadsmarknader världen runt. I USA ser man redan en kraftigt minskad efterfrågan på bostäder samtidigt som antalet osålda hus stiger – och både i Finland och i Sverige är utvecklingen negativ. Globalt är utsikterna för bostadsmarknaden de mest oroande sedan före finanskrisen 2007-2008, enligt analysföretaget Oxford Economics – och i Finland tror Finlands Fastighetsförmedlare SKVL att utvecklingen fortsätter.
Även den åländska bostadsmarknaden har påverkats, men inte på samma sätt som i våra närområden.
– Många som följer situationen i Sverige kan nog lätt få för sig att den åländska bostadsmarknaden skulle vara på samma kurs som den i Stockholm. Jag skulle säga att vi haft en avvaktande marknad ända sedan februari, kanske framför allt bland förstagångsköpare, alltså den yngre generationen. Där är många kunder vi pratar med osäkra kring vart situationen är på väg, säger Robert Gustafsson.
Inget överutbud
I övrigt ser man inte större förändringar, och Robert Gustafsson menar att beteendet på den åländska bostadsmarknaden är ganska väntat.
– Det är ganska normalt beteende när det skrivs om oroligheter, stigande räntor och inflation. Det är klart att det påverkar alla människors köpbeteende, även på fastigheter.
Enligt honom finns det för närvarande inte något överutbud av fastigheter på marknaden.
– Vi har folk på visningar och folk som köper fastigheter, men kanske inte i samma takt som förra hösten då det var ett väldans liv på marknaden, med snabba överlåtelser och stigande priser. Det vi ser nu är kanske en liten återbromsning, men jämfört med för två år sedan kan jag inte påstå att vi ser någon förändring i värderingarna. Och så länge vi inte får ett överutbud ser vi inte heller hur det ska bli några betydande förändringar i fastigheternas värde.
Nyproduktion går bra
Med högre byggmaterialpriser tror han också att köpare till större del letar sig till den begagnade marknaden.
Märker ni av någon oro på säljsidan?
– Den finns. Köpare och säljare funkar ju lite på samma sätt och det är klart att försäljningstiderna kan vara lite längre än förut. Men jag upplever inte att marknaden är död. Den är bara lite mer avvaktande.
Vad gäller nyproduktion av lägenheter är läget ganska oförändrat med bra efterfrågan.
– Där har vi en lite äldre målgrupp som varit med om konjunktursvängningar förut och som kanske ser på situationen med lite större lugn.
– Det är bra fart i våra projekt. Ser man på det från köpsidan har vi en ganska konstant nivå på förfrågningar, sedan har byggarna haft högre kostnader och det har lett till en ganska ovanlig situation med prisjusteringar under pågående produktion.
Bra med spekulanter
Tomas Lyyski, vd på Lyyski Fastigheter är inne på samma spår.
– Kärnverksamheten med folk som söker en bostad går bra, särskilt i Mariehamn och närområden i Jomala. Relativt nya och välskötta bostäder drar fortfarande till sig spekulanter och det görs affärer.
Samtidigt ser man stundvis prissänkningar på fastigheter som har många besiktningsanmärkningar. Men det är inget som påverkat värderingsprocessen i stort.
– Det är helt situationsberoende. I vissa fall kanske vi måste fundera, men överlag jobbar vi på utslagen väg. Vi ser ingen orsak att göra några större förändringar. Folk vill ha någonstans att bo.
Vad gäller utvecklingen framöver konstaterar han att stigande räntor och kostnadsläget förstås kan påverka bostadsmarknaden.
– Det är nog för tidigt att säga men om man jämför med Sverige är det klart att när Stockholmspriserna sticker i väg så har vi en uppgång även här, men inte alls lika brant. Och samma sak när de är på väg ner.
– Men jag är försiktig i mina prognoser. Det finns många faktorer som påverkar och jag vidhåller nog att Åland kan stå stabilt. Ålänningarna har god köpkraft och är måna om hus och hem.
Kevin Eriksson