Heidi Norrgård, restaurangchef på Boquerian i Sittkoffgallerian tycker att det är skönt att läget återgår till det normala.
– Man märker ju att folk vill gå ut. Det har varit så många olika bud fram och tillbaka att jag tror att många stannat hemma för att de inte vetat vad som gäller.
Hon upplever att de gäster som ändå har gått ut har gjort sitt bästa för att följa de regler som restriktionerna dikterat.
– Vi har ju sittande matgäster så det har inte varit några problem.
Dennis Jansson, som äger Boquerian, liksom diskoteket Kino och är delägare i Indigo, tycker att det är hög tid att restriktionerna slopas.
– Det har ju framgått tydligt att ingen smitta spridits på de åländska restaurangerna och ändå tvingades de stänga. Nattklubbarna å sin sida var en annan sak och där var det rätt att stänga.
Medan de flesta andra restaurangerna stängde och permitterade sin personal, valde Dennis Jansson att hålla Boquerian öppen, trots de begränsande förutsättningarna.
– Den ligger ju i gallerian och det är viktigt att det syns att det är liv i staden. Men det var också viktigt att hålla min personal sysselsatt så de kan försörja sig.
Från den 1 mars återgår Boquerian till normalläget.
– Det känns otroligt roligt att kunna köra på igen, inte minst för personalen. Restaurangbranschen är en kreativ bransch som behöver sin frihet för att blomma.
Mycket stryk
Stig Grönlund är krögare på Indigo:
– Så klart är det oerhört skönt. Restriktionerna har ju drabbat alla branscher hårt, och restaurangerna i synnerhet har fått mycket stryk.
Men han ifrågasätter de kvardröjande reglerna om att det är restaurangernas ansvar att upprätta en smittskyddsplan och att se till så att det inte uppstår ”onödig” trängsel.
– Jag har ju inte sjukvårdskompetensen att själv skriva en smittskyddsplan. Och hur definierar man egentligen ”onödig” trängsel? Vi är med andra ord kvar i det läget att alla skyldigheter läggs på restaurangerna, i stället för på de enskilda individerna. Känner man sig sjuk får man väl för tusan se till att stanna hemma.
Han är också fundersam över tajmningen.
– Är det så klokt att släppa restriktionerna lagom till veckan efter sportlovet? Jag och alla arbetsgivare vet att antalet sjukskrivningar alltid ökar den veckan när alla återvänder hem efter att ha träffat vänner på andra håll. En vecka tidigare eller senare hade varit bättre.
Men det bästa med att läget återgår till det normala är ändå att han kan erbjuda sin personal stabilitet igen, säger han.
– Permitteringarna har varit jobbigast av allt. Många har ju sökt sig till krogen för att här alltid finns jobb. Men nu har mycket kompetens lämnat restaurangbranschen. Jag har haft minst en uppsägning per permitteringsperiod.
Han funderar också över om man behöver ha öppet ända till klockan 04.
– Jag tänker på det ur personalhälsoperspektiv.
Nattklubben öppnar senare
Ann-Louise Djupsund, vd för hotell Arkipelag och ordförande för Ålands turism- och restaurangutskott, välkomnar de lyfta öppettidsrestriktionerna.
– Det har inte känts motiverat att tvingas stänga för matgäster redan klockan 21, när vi haft bordsservering och begränsat gästantal. Det här har varit väldigt tufft för hela branschen.
Restaurang Compagniet återgår till normala öppettider från den 1 mars. Men de som längtar efter att få dansa på Arken får vänta lite längre.
– Vi har lite ombyggnad kvar att göra där och räknar med att kunna öppna nattklubben i mitten av mars eller senast i slutet.
Inför sommaren ser bokningsläget på hotell Arkipelag bra ut.
– Det har kommit in rätt mycket bokningar, men sedan är det ju svårt att säga hur det blir. Senaste sommarens gäster från dagskryssningarna får vi inte den här sommaren. Men samtidig var det många som upptäckte Åland i fjol och blev positivt överraskade över hur mycket det finns att göra här. Många av dem sa då att de tänker komma tillbaka.
Personalbrist
Cia Borg, krögare på Dinos, är glad att restaurangerna återfår rätten att bestämma sina öppettider. Men coronakrisen har haft ett högt pris för Dinos precis som för hela krogbranschen på Åland.
– Vi har förlorat mycket ekonomiskt och tappat gäster. Men värst har det varit på personalsidan där många försvunnit, och skolat om sig inom vården eller till taxichaufförer. Det är jättesvårt att hitta personal.
På den positiva sidan finns att ålänningarna tycks längta efter att kunna gå ut och äta och dricka som förr.
– Men jag funderar på om vi verkligen måste ha öppet till så sent som klockan 04. Nu när folk vant sig vid lite tidigare vanor kunde vi kanske komma överens alla restauranger om att stänga klockan 02 i stället. De sena öppettiderna gör att folk går ut jättesent. Vi har stiltje mellan klockan 22 när de sista matgästerna bryter upp till efter klockan 24 när folk börjar välla in. Det är rätt mycket personal som bara går här och väntar.