Styrelsen för stiftelsen Ålands fredsinstitut har beslutat att verksamheten ska renodlas.
– Vi förde diskussionen i fjol, nu är vi inne i verkställighetsfasen, säger Barbro Sundback.
Osäkerheten kring finansieringen av verksamheten är en av orsakerna till beslutet. 2013 gjorde fredsinstitutet en förlust på 111.342 euro. Bokslutet för 2014 är inte klart, men det kommer att visa ett litet överskott, enligt Barbro Sundback.
– De anställda har arbetat mer än de får betalt för, säger hon.
Verksamheten har till stor del bedrivits med projektpengar utifrån, enligt Barbro Sundback. Att hitta finansieringen av grundfunktionerna är svårare.
– Det har varit dilemmat sedan början. Den lokala finansieringen för grundverksamheten har varit ganska låg, jämfört med många andra inom den tredje sektorn. Därför håller vi på med en strukturomvandling. Vi vill fokusera på forskning och kunskapsspridning om autonomier.
Det måste finnas en systematisk forskning som sörjer för behovet av nya rön som kan utveckla självstyrelsen, anser Barbro Sundback.
– Ska vi ha ett ansett institut som bidrar till diskussion och utveckling behövs en lösning för den långsiktiga finansieringen.
Vad blir det för renodling?
– Fredsinstitutet har sysslat ganska mycket med projekt inom jämställdhetsområdet. De kommer vi att fasa ut. Till exempel Fair Sex-projektet har varit väldigt framgångsrikt, men fredsinstitutet ska inte förvalta det. Det får andra göra, säger Barbro Sundback.
Skjuter upp samtal
Tjej- och killgrupperna samt centret för kvinnor och barn i Vilnius i Litauen är två andra projekt som avvecklas.
– De är alla jättebra projekt, men de drar administrativa resurser. Det är viktigt att arbetet fortsätter, men frågan är hur samhället vill göra. Om man tycker att alla ska kunna gå i tjej-och killgrupper kanske uppgiften inte kan ligga på tredje sektorn, säger Barbro Sundback.
Fredsinstitutet har tagit fram de olika koncepten.
– Nu är det viktigt att någon annan, helst grundskolan, arbetar kontinuerligt med jämställdhetsfrågorna.
Berörs några anställda av förändringarna?
– Det här handlar om projekt och fredsinstitutet har mycket projketanställd personal. Vissa har redan slutat, när projekten tagit slut.
Hur många anställda blir det kvar efter renodlingen?
– De fast anställda är fem, sex personer. Fredsinstitutet har ju också hand om medlingsverksamheten.
Styrelsen har också beslutat att flytta fram det Kastelholmssamtal som först planerades att hållas i år.
– Vi skjuter upp Kastelholmssamtalet ett år. Vi siktar på 2016 i stället. Det kräver för mycket resurser med tanke på ekonomin just nu, säger Barbro Sundback.
Direktören för Ålands fredsinstitut Sia Spiliopoulou-Åkermark har tillsammans med forskare från Lapplands universitet beviljats pengar av den privata forskningsstiftelsen Kone för ett treårigt forskningsprojekt om Ålands demilitarisering och neutralisering. Enligt Barbro Sundback är hon nu tjänstledig från den ledande och administrativa funktionen vid fredsinstitutet.
Vem övertar de uppgifterna?
– Det diskuteras fortsättningsvis. I april har vi årsmöte och då hoppas vi ha en lösning, säger Barbro Sundback.
Anna Jakobsson