Förra veckan var det hård frost under några nätter. Det tog hårt på jordgubbsplantorna, som lurats av värmen att tro att det är sommar redan.
Harry Söderberg visar hur man ser att frosten varit framme och tipsar samtidigt alla jordgubbsodlare om att skaffa en fiberduk.
Fem tips till jordgubbsodlare
Plantera vintertåliga sorter, då minskar risken för att jordgubbsplantan tar skada om vintern blir kall.
Släng jordgubbsplantorna efter några år och plantera nya, plantorna ger sämre och färre jordgubbar ju äldre de är. Men man behöver inte köpa nya plantor, ta i stället vara på skotten.
Svart plast under jordgubbarna som plantan sticker upp ur hindrar ogräset från att växa.
Tycker du att plasten är ful: strö ut gräsklipp runt plantorna i stället, eller hindra ogräset med att strö ut bark.
Frostskydda jordgubbarna med fiberduk. Då kan de även bära frukt tidigare eftersom värmen hålls kvar under duken samtidigt som solens strålar släpps igenom.
ODLING Det var i tisdags och onsdags natt förra veckan som frosten var framme nattetid. En natt av frost kan ställa till med mycket, både i trädgårdsland och på professionella odlingar.
Harry Söderberg odlar jordgubbar, vinbär och hallon både på friland och i växthus. Hos honom är det jordgubbarna som tagit mest skada av frosten.
- Men vi har klarat oss ganska bra ändå, jag vet att det finns de som drabbats värre.
Han visar vad frosten kan ställa till med på de blommande jordgubbsplantorna.
-Det här är en frostskadad blomma, den blir det inga jordgubbar av. Här på samma stjälk är en som klarat sig.
Det visar att det varit precis på gränsen till för kallt. Det är lätt att upptäcka de frostskadade jordgubbsblommorna, de blir helt svarta i mitten.
Med fiberduk är risken mindre
- Fiberduk är det bästa och enklaste sättet att komma undan frosten. Men för oss har frosten tagit sig igenom fiberduken på vissa ställen, vi har satt dubbel duk över en del plantor nu, säger Harry Söderberg.
Hos Söderbergs i Ämnäs, Finström finns förutom friland flera tunnelväxthus. Där har jordgubbarna det varmt och gott, det finns redan jordgubbskart på många av plantorna.
-De här kommer att vara klara redan mellan 10 och 15 juni. Det är tidigt, vi försöker förlänga säsongen åt båda håll varje år. Det gör vi dels genom att köpa nya sorter och dels med hjälp av växthuset, säger Harry Söderberg.
Intill de frodiga och blommande jordgubbsplantorna i växthuset finns små helt nyplanterade plantor.
- De är väntebäddsplantor, de ska ge jordgubbar i mitten av juli. Från planteringen av frö tar det 65 dagar tills man har en fullstor planta, säger han.
Lagom med vatten, lite gödsel
Ska man vattna sina jordgubbsplantor ofta?
- Det ska vara lagom mycket vatten. Inte varje dag men med jämna mellanrum, beroende på vädret. Jag har hört det sägas att man ska vattna mer när jordgubbarna växer, men det stämmer inte. Det ska vara en jämn tillförsel.
-En annan sak att tänka på om man har jordgubbsodling hemma är att vara försiktig med att gödsla, speciellt med kväve. För mycket kväve i jorden gör att man bara får massor av blad.
Klippt gräsmatta i gångarna mellan revorna är ett annat tips Harry Söderberg har att ge trädgårdsodlaren. Kanske lite besvärligt att hålla efter, men desto trevligare att promenera på när jordgubbarna ska plockas.
- En bra sort jag kan rekommendera är Polka. Det är en tidig sort som klarar vintern bra.
Om de röda vinbärsbuskarna har klarat frosten får Harry Söderberg reda på under de kommande två veckorna, det syns inte på blommorna.
- När man skakar lätt på grenarna ramlar de frostskadade blommorna av. Bara den yttersta blomman sitter kvar på vissa, när de drabbas.
Hallonbuskarna tål frost i maj, för dem är det värre om frosten kommer i början av juni.
Bevattningssystem kan skydda äppelodlingar
Ett varmare och ojämnt klimat där det är sommarväder en dag och frost nästa slår också mot äppelodlingarna. Dyra bevattningssystem kan bli framtidens melodi om klimatet fortsätter vara lika oförutsägbart.
ODLING Klimatförändringarna har satt växters och grödors normala rytm ur spel. Det konstaterar både Harry Söderberg och Anders Jansson som har äppelodlingar i Geta och som är ordförande för Ålands fruktodlarförening.
– Förr i världen pratade man om ”järnnätter” i början av juni. Nattfrost som kunde vara skadlig för odlingarna. Men nu kommer värmen så tidigt att växterna luras att börja blomma i förtid till exempel, säger Anders Jansson.
Han har sett skador på sina äppelodlingar från frostnätterna förra veckan. De är lätta att upptäcka, precis som med jordgubbarna.
– Ståndare, pistill och pollensäck blir antingen bruna eller helt svarta. De bruna kan klara sig men de svarta ger inga äpplen, säger han.
– Har man några äppelträd på gården så är det en bra idé att lägga fiberduk över dem. Men det kan man inte på större odlingar.
Fruset vatten skyddar mot frost
Det finns ett annat system för att hindra frosten: frostskyddsbevattningssystem. De sprutar en tunn vattendimma över träden. Eftersom vatten utsöndrar värme när det fryser till is så klarar blommorna de frostiga nätterna. Men det är ett omständigt och rätt kostsamt system.
– Jag känner inte till om någon odlare på Åland skaffat ett sånt, men det är inte så vanligt. Det här har inte varit ett stort problem hittills, men med nya känsliga äppelsorter och ett förändrat klimat så börjar man fundera på det.
Några populära och relativt nya äppelsorter är July red, Summer red, Amorosa, Raika, Rubinola, Colina och Santana.
– De är krispiga och söta i smaken, och dessutom tål de hantering och lagring och är resistenta mot vissa vanliga sjukdomar.
Ålandstidningen