Stadsstyrelsen i Mariehamn presenterade förra veckan sitt förslag till budget för 2022. En budget med ett underskott på cirka två miljoner euro men med satsningar på välfärdens kärna: barnomsorg, skola och äldreomsorg. Samtidigt lade man fram ett förslag om en skatteväxling, där inkomstskatten sänks med 0,25 procent och fastighetsskatten höjs med 0,2 procent, vilket i praktiken innebär en nettoskatteökning på 300.000 euro.
I går kväll tog stadsfullmäktige upp förslagen till diskussion. Efter att stadsdirektör Barbara Heinonen och stadsstyrelsens ordförande Ingrid Zetterman (Lib) informerat om stadens ekonomi och budgetförslaget håller de olika fullmäktigegrupperna sina gruppanföranden.
Erica Sjöström meddelar inledningsvis att OCÅ-samarbetet, alltså Obunden samling, Centern och Ålands framtid, ställer sig bakom budgetförslaget.
– Vi stöder i huvudsak stadsstyrelsens förslag till budget. Det är visserligen en budget med ett underskott på 1,9 miljoner euro, men vi tror att fullmäktiges mål om en stabil ekonomi kommer att uppnås under planperioden.
Enligt Erica Sjöström är förslagen till skatteväxling och den fullmakt som stadsstyrelsen begär för att kunna avyttra fastigheter även nödvändiga för att finansiera de ökade satsningarna på barnomsorg, skola och äldreomsorg.
Ljusare för äldreomsorgen
Liberalernas Katrin Sjögren tar därefter vid och även hon välkomnar förslaget till budget. Särskilt positiv är hon till satsningarna på äldreomsorgen.
– Det ser ljusare ut för äldreomsorgen och det är mycket, mycket välkommet.
Hon framhåller även att budgeten är ett steg framåt för hållbarhet och klimat.
Moderaternas Roger Jansson konstaterar i sitt gruppanförande att även den moderata gruppen ställer sig bakom förslagen.
– Bara på enstaka detaljer kan det finnas avvikande förslag från någon av gruppmedlemmarna. Vi accepterar det här underskottet och anser att stadens ekonomiska ställning fortsatt är i god balans.
Han berömmer också den skatteväxling som stadsstyrelsen nu går in för.
– Det är något vi velat göra i många år. Det är rimligt att sänka skatten på arbete och pension och det gör Mariehamns inkomstskattesats till den näst lägsta på Åland.
Vill inte sänka
När socialdemokraternas Barbro Sundback tar över i talarstolen är det däremot slut på enigheten i fullmäktige.
– Förslaget till nästa års budget är inte så okontroversiellt så här har framförts. Det mest kontroversiella är att man föreslår en skattesänkning samtidigt som budgeten redovisar ett underskott. Vilket privat företag skulle dela ut pengar när man går minus? Vi uppfattar inte det här som ekonomiskt klokt. Det normala är att man höjer skatten när det går dåligt.
Som svar på tal konstaterar både Ingrid Zetterman och Roger Jansson att det inte är fråga om någon skattesänkning, utan om en skatteväxling som ger en nettovinst på 300.000 euro.
Barbro Sundback ifrågasätter också förslagen om att att minska städningen i grundskolor och fritidshem samt att stänga stadsbiblioteket och och Mariebad på söndagar.
– Därför kommer vi att föreslå att inkomstskatten ska vara oförändrad. Då har vi pengar för att finansiera det som jag har förslagit.
Försiktig avyttring
Flera talare framhåller under fullmäktigemötet också att förslaget till fastighetsförsäljningar måste hanteras med försiktighet, särskilt när det kommer till kulturhistoriskt viktiga fastigheter. Hållbart Initiativs Alfons Röblom konstaterar bland annat att det är viktigt att staden tar tillvara på sina tillgångar på rätt sätt.
– När man en gång sålt någonting har man förlorat det värdet och det kan bli dyrare på sikt.
Från socialdemokratiskt håll menar man att den fullmakt som stadsstyrelsen begär för att kunna avyttra fastigheter är för bred. De anser att fullmäktige ska fatta beslut om avyttring av en fastighet, och att besluten ska fattas var för sig.
Diskussionen i stadsfullmäktige pågår med anföranden från övriga ledamöter ännu efter Ålandstidningen deadline. Blir man inte klara under tisdagskvällen fortsätter man under onsdagen, klockan 18.30.