Det är brandövning i Ämbetshuset. Pressen har bjudits in med ett syfte:
Det är dags för alla arbetsgivare på Åland att inse att de måste ha en räddningsplan och öva på skyddsanvisningarna.
ÄMBETSHUSET Statens ämbetshus skyddskommitté har bjudit in den åländska pressen till torsdagsmorgonens utrymningsövning.
Man vill ta tillfället i akt att nå ut med information som inte alla arbetsgivare känner till. Nämligen att alla arbetsplatser, oberoende av storlek, måste ha en räddningsplan. Det kan man få hjälp med av Räddningsverket.
- Man måste också utbilda arbetstagarna om innehållet i planen och öva på skydds- och räddningsanvisningarna, säger Henning Karlsson som är arbetarskyddsingenjör och medlem i skyddskommittén.
-Det är en lagstadgad uppgift som alla arbetsplatser ska utföra, vilket är en överraskning för många, säger han.
Enligt reglerna om krav för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen ska en arbetstagare få anvisningar om bland annat hantering av eld, brandalarm, stängning av branddörrar och snabbt utrymmande.
Kontrollerar automatiken
Skyddskommittén för Statens ämbetshus har arbetat med de här frågorna under en tid och har räddningsplanen klar.
Gårdagens utrymningsövning har flera syften, berättar skyddskommitténs ordförande och husets räddningsledare Leif Weckström.
Skyddskommittén vill till exempel veta hur lång tid det tar för personalen att lämna huset. Man vill också höra hur personalen tycker att allt fungerat. Men framför allt ska tekniken kontrolleras och eventuella brister lyftas fram.
När larmet går i gång ska ventilationen stängas automatiskt och låsta dörrar som utgör utrymningsvägar ska automatiskt öppnas för personalen.
Till uppsamlingsplatsen
Övningen inleds med att larmet slås på. Personalen leds ut via utrymningsvägarna. Dörrarna ut mot trapphuset till stora entrén hålls däremot låsta. Det ska inte vara möjligt att gå in i lokalerna när larmet går.
Skyddskommitténs medlemmar kontrollerar att tekniken fungerar som den ska och att inte några personer stannat i sina rum.
Som uppsamlingsplats fungerar innergården på baksidan av huset. Fyra minuter och sjutton sekunder tar det för samtliga att komma dit. Då har de även hunnit dra på sig vinterkläderna "i flykten".
Personalen räknas avdelningsvis. 49 personer kommer man fram till att det är.
Ger klartecken
En av dem som står och trampar i kylan är landshövdingens sekreterare Birgitta Gustavsson.
Jaha, du har flytt huset. Hur känns det?
-Det känns väl mer lugnt skulle jag säga, säger Birgitta Gustavsson och skrattar.
-Nej, men det är bra att vi övar. De har ordning med sig i skyddskommittén, fortsätter hon.
Leif Weckström påtalar att ingen får gå tillbaka in i huset förrän räddningstjänsten ger lov till det. Eller polisen, om det är ett polisärende som ligger bakom utrymningen.
Men så ger brandmästare Patrik Lindberg klartecken. Det går bra för alla att börja jobba igen. Nu lite mer redo på en plötslig utrymning.
-En olycka kommer alltid oförberedd, säger Leif Weckström.
Anna Jakobsson