Närmare 25 procent av nätpokerspelarna har problematiska eller riskabla spelvanor. Det visar den studie som psykologen Jakob Jonsson har gjort.
-Det är en hög siffra, men inte särskilt överraskande, säger han.
SPEL Ålands penningautomatförening (Paf) gick med 43,4 miljoner euro i vinst i fjol, 40 procent bättre än året innan. Nätpokern är, tillsammans med automaterna, bolagets största spel.
I går blev en svensk utredning om just nätpoker offentlig. Psykologen Jakob Jonsson på Spelinstitutet, ett privat företag specialiserat på spel och dess negativa konsekvenser, har studerat statliga Svenska spels nätpokerspelare som en del i en större statlig utredning.
Cirka 2.000 aktiva spelare på Svenska spel och andra sajter tillfrågades. Av dem har 8,2 procent problematiska spelvanor, de är spelberoende eller problemspelare. Ytterligare 14,8 procent har riskabla spelvanor, till exempel tillfällig överkonsumtion.
Tio procent vinner
-Det är ganska höga siffror. Men de är inte särskilt överraskande. Nätpoker är ett väldigt snabbt spel, man sitter i en inte speciellt socialt kontrollerad miljö och det finns förebilder och en bild av att man kan bli mycket framgångsrik. Nätpokern har fått en positiv image, säger Jakob Jonsson.
Sanningen är att ungefär tio procent av spelarna går med vinst, lika många går jämnt upp. 80 procent går med förlust.
-Att det finns mycket problem är knappast överraskande för svenska staten heller. Men förhoppningen när Svenska spel började med nätpoker var att kanalisera spelandet till en säkrare sajt och minska problemen.
Av de som endast använder sig av Svenska spel har cirka 11 procent problematiska eller riskabla spelvanor. Motsvarande siffra för dem som bara använder andra sajter är drygt 27 procent.
Begränsningar uppskattas
Jakob Jonsson har även studerat de så kallade spelansvarsåtgärderna, alltså att spelarna kan sätta gränser för hur mycket tid de får spendera på pokersajten eller hur mycket pengar de får förlora.
-De allra flesta på Svenska spel uppskattar de åtgärder som finns. 60-75 procent använder dem på ett aktivt sätt.
Av dem som slår i taket går en tredjedel vidare till någon annan pokersajt, medan de flesta verkligen slutar spela.
-Jag tycker att det var överraskande att spelarna uppskattar åtgärderna så pass mycket och att de har en sådan verkningsgrad, säger Jakob Jonsson.
Han har också studerat 45 personer som ringt stödlinjen för spelberoende eller använt sig av en självhjälpsmanual.
-Ungefär hälften av dem har inte haft problem med något annat spel tidigare. Man hade kunnat tänka sig att dessa är personer som redan hade problem med andra spel - men det är långt ifrån sant.
"Paf hyfsat framåt"
Spelinstitutet samarbetar med Paf och Jakob Jonsson känner till det åländska spelbolaget "relativt väl".
Kan man jämföra Svenska spel och Paf i dessa frågor?
-Bilden som undersökningen ger, även om man tittar på de lägsta siffrorna och betänker att Svenska spels sajt har omfattande spelansvarsåtgärder, är att nätpoker är en problemförknippad spelform.
-Med stor sannolikhet gäller samma sak för Paf.
Jakob Jonsson tror att det är en konkurrensfördel att erbjuda kunderna olika spelansvarsåtgärder. Där ligger Svenska spel utan tvekan i topp i världen, säger han.
-Paf verkar vara på gång åt det hållet. De är inte världsledande, men hyfsat framåt.
Är det bra att Svenska spel och Paf har nätpoker?
-I och med internet finns fenomenet även utan Paf och Svenska spel. Det talar för ett tryggare alternativ - men då ska det vara tryggare också.
Tidigare i år sa Finlands kulturminister Stefan Wallin (sfp): "Nationell nätpoker vore en ansvarsfull lösning".
Håller du med?
-Det beror alldeles på utformningen. Men det är knappast någon slump att ett statligt spelbolag, Svenska spel, ligger längst fram i den här frågan.
Ålandstidningen