Turerna kring det tidigare kryssningsfartyget Birger Jarl har varit många. Fartyget byggdes 1953 och har 326 hytter med originalinredning. Det strax över 92 meter långa fartyget trafikerade mellan Stockholm och Åland under tidigt 2000-tal, men trafiken lades ner 2013 på grund av bristande lönsamhet. Fartyget placerade sig då vid kaj i Stockholm och gjordes om till vandrarhem. 2020 lades fartyget ut till försäljning och ägaren Leif-Ivan Karlsson menade att fartyget hade sålts av det egna företaget Rederi Hotell Fartyget BJ Ab - något svenska Transportstyrelsen inte höll med om.
– Den 2 maj förra året (2021 reds. anm.) kom det in en anmälan till oss om ägarbyte. Som köpare angavs ett amerikanskt företag, ”Baltic Star Shipping LLC”. Men ägarbytet har inte gått igenom ännu, säger Ann Flores på sjöfartsregistret till Dagens Nyheter.
Anledningen till detta är att uppgifterna om köparna är ofullständiga. Parterna har på sig till den 30 augusti att komplettera uppgifterna.
Heter numer ms Baltic Star
Det råder även delade meningar om vilka lagar och regler fartyget, dess befälhavare och ägare behöver förhålla sig till. Förra veckan lämnade fartyget, som bytt namn till ms Baltic Star, Vivstavarvsfabriken i Timrå strax norr om Sundsvall.
Fartyget väckte uppmärksamhet under sin färd: det är i dagsläget registrerat som en fritidsbåt, men är sedan tre år tillbaka belagt med nyttjandeförbud. Transportstyrelsen menar enligt SVT att alla fritidsbåtar större än 24 meter behöver ha ett fartcertifikat vid färd, något ms Baltic Star inte har.
Slutdestinationen för fartyget var en bit norrut: Lunde, Kramfors. Väl framme fick man snabbt besök av svenska Kustbevakningen, misstänkta för brott mot lagen om fartygssäkerhet. Brottet faller under allmänt åtal – det innebär att misstanken måste utredas om det kommer till myndigheternas kännedom. Ms Baltic Star har dömts för brottet en gång tidigare – men kustbevakningens förundersökningsledare tror att utredningen kommer ta tid även denna gång:
– Det här är ett väldigt stort fartyg för att vara ett fritidsfartyg. Det är lite komplicerat när det gäller lagstiftningen, säger förundersökningsledare Mattias Jarde till SVT.
Till SVT säger ägaren till fartyget, Leif-Ivan Karlsson, att man inte gjort något fel:
– Jag struntar i Kustbevakningen, de har ju fel. Det här är inte ett kryssningsfartyg längre.