Det är inte bara tjärdoft, hantverk och knopar i sjökvarteret i helgen. Ett omtalat konsortium som planerar bygga en gasledning i Östersjön informerar nyfikna ålänningar och turister om sin verksamhet.
SJÖKVARTERET Bolaget Nord stream planerar bygga och driva en gasledning på Östersjöns botten. Men än är beslutet inte politiskt förankrat och därför är man ute på turné och informerar befolkningen i länderna kring Östersjön.
-Någon frågade om vi är ute på charmoffensiv. Jag svarade att vi är ute och informerar och om man gör ett bra jobb så är man charmig, säger Charles Murelius.
Han är kommunikations-projektledare på Nord stream sedan juli i år. Tidigare har han arbetat för bland annat Europeiska kommissionen. För förbipasserande är han kanske mer känd som "Robinson-Charlie" från SVT:s populära såpa anno 2002.
Förra veckan var han och hans kollegor i Visby under Almedalsveckan.
-Då närvarade också Greenpeace. Det tycker jag visar vår vilja att ha en bred kontakt med allmänheten.
Bolaget Nord stream ägs till 51 procent av ryska statens jättebolag Gazprom. Målet med ledningen som man nu lobbar för, och för vilken förberedande konstruktioner redan kommit långväga, är att leverera gas från Ryssland till den europeiska kontinenten.
-Det finns ett flertal fördelar med att transportera gasen på havsbottnen. Det är kortare avstånd, enklare att underhålla och så behöver den inte skyddas på samma sätt.
Driftfördelarna beror bland annat på tryckförhållanden.
En man frågar om miljökonsekvenserna ifall ledningen skulle gå sönder på havsbottnen:
- Det värsta som kan hända är att all gas som finns i ledningen läcker ut. Men sannolikheten att det skulle hända är väldigt liten, säger Murelius.
Missuppfattningar
Han vill poängtera att det generellt finns många missuppfattningar om hans arbetsgivare.
- Att rörledningen skulle störa fisket stämmer till exempel inte.
Nu vill han bygga upp ett förtroende hos allmänheten. Efter Åland väntar Kotka. Tanken är att turnén så småningom ska besöka alla berörda länder kring Östersjön.
Förutom till de Nord stream-anställda som finns med på turnén finns också en tjänst på internet dit man kan ställa frågor och få svar.
Hur upplever du allmänhetens attityd till din arbetsgivare?
-Min erfarenhet är att ju mer informerade människor är, desto positivare är de inställda till det här projektet.
En taxibil levererar plötsligt några tuber heliumgas till platsen.
- Tanken är att barn ska få skriva ner sina drömmar om framtidens miljö och släppa iväg lapparna fastknutna i en heliumballong. Förhoppningsvis får mottagaren läsa lappen, förklarar Murelius.
Är det rysk gas?
-Hehe, nej faktiskt inte.
Fakta:
Nord stream AG är ett samriskföretag som bildats av fyra stora energibolag.
Företaget planerar att bygga en naturgasledning från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland.
Gasledningssystemet kommer bestå av två parallella ledningar på vardera 1.220 kilometer.
Bolaget har drygt 90 anställda och en budget på sju miljarder euro.
Ålandstidningen