Senast det begav sig var 2018, men då blev Åland utan en plats då en majoritet av riksdagen sade nej till en åländsk parlamentsplats.
Nu är det möjligt att Finland i nästa Europaparlamentsval får ett mandat till och att antalet finländska platser ökar från 14 till 15 stycken. Grunden för det är egentligen en rest från Brexit, när Storbritannien lämnade EU.
– Det finns nu ett konkret förslag i EU-parlamentet om att medlemsländerna, inklusive Finland, ska få fler platser. Det handlar om att säkerställa att platsfördelningen är optimal mellan länderna, säger Mats Löfström.
Förra gången gick det inte vägen, vad talar för att det skulle lyckas nu?
– En sak är säker och det är att om man inte försöker så får man garanterat inte någon plats. Det är vår plikt att försöka och mycket motiverat att Åland ska få en av Finlands platser. Men det kommer inte att bli enkelt. Det handlar om att den politiska viljan måste bli tillräckligt stark.
Han säger att Åland har gett ifrån sig lagstiftningsbehörighet till EU utan att man har blivit kompenserad för det i tillräcklig utsträckning.
– En egen parlamentsplats skulle avsevärt förstärka inflytandet och det finns andra exempel på liknande lösningar. När Grönland var en del av EU var Grönland en egen valkrets inom Danmark. Den tysktalande regionen i Belgien utgör också en egen valkrets och befolkningen där är procentuellt i liknande storlek som Åland.
Hur kommer du nu att arbeta för det här i riksdagen?
– Landskapsregeringen ska höras av stora utskottet den 15 september och jag har haft samtal om saken med EU-ministern och statsminister Petteri Orpos stab, säger Mats Löfström.
Saken kommer antagligen att avgöras i riksdagen höst.