Geta ungdomsförenings utgifter kring föreningslokalen Furulund – underhåll och uppvärmning till exempel – är betungande, och samtidigt har medlemsantalet rasat.
– Det är lokalerna som äter upp alla pengar, säger Helena Martinsson.
Hon har varit aktiv i Geta ungdomsförenings styrelse sedan 2011 och har alltså kunnat följa utvecklingen det senaste decenniet.
– Det har varit toppar och dalar i medlemskapet. Det hänger lite på hur vi själv i styrelsen orkar engagera oss från år till år. Men nu har vi en ny styrelse med medlemmar som är taggade och hungriga.
I fredags lade styrelsen ut en skrivelse på sociala medier. I den bjuder man in till ett möte onsdagen den 10 april då Getabor, föreningar, kommunen och andra intresserade tillsammans ska kunna diskutera en lösning kring Furulunds framtid.
Ökat något
I skrivelsen redogörs också för just medlemsantalet – förutom styrelsen hade föreningen förra veckan två betalande medlemmar. Men de senaste dagarna, efter att informationen spred sig på Facebook, har medlemsantalet ökat. Bland annat har två företag – Kennys Allfix och Droskan Taxi – gått in och betalat 20 medlemsavgifter vardera.
– Det är många som betalat in nu – men det är ju för i år. Nästa år vet vi inte hur det ser ut igen. Det är egentligen inte medlemsavgifterna som kommer att avgöra allt – men de är absolut en hjälp på vägen, konstaterar Helena Martinsson.
Geta UF bildades 1906 och föreningslokalen Furulund ligger i Vestergeta.
Ungdomsföreningen ordnar varje år den populära fisketävlingen Getadraget. Evenemanget ger visserligen en inkomst, men innebär samtidigt utgifter bland annat för utplantering av yngel.
– Getadraget är egentligen det som gör att vi överlever, inkomsterna täcker kostnaderna för oljan. Men sedan har vi ju andra utgifter också under året, säger Helena Martinsson.
Getadraget blir av
Tack vare att man gick ut via sociala medier berättar föreningens ordförande Joakim Österlund att man nu fått in medlemsavgifter som motsvarar cirka 170 medlemmar.
– Det ser ljusare ut nu och vi ska försöka ordna Getadraget. Det känns bra, men visst är det tråkigt att vi ska behöva gå den här vägen för att folk ska betala medlemsavgiften. Det är svårt att få pengarna att räcka till för en förening som vår och man måste alltid ligga ute med pengarna innan man eventuellt kan få bidrag från annat håll. Det kan vara svårt när man har en liten kassa.
Han hoppas att många ska komma till mötet den 10 april och berätta hur de ser på framtiden och hur de tänker kring Furulund.
Öppet hus
Helena Martinsson säger att kommunen också har öppet hus för barn i Furulund en gång i veckan.
– Sedan brukar vi ha jakthippa med jaktlagen, men i år blev det för få anmälda så vi fick ställa in.
Lokalen hyrs ut för privata fester, men det brukar bara handla om någon per år. Styrelsen hoppas nu att fler ska få upp ögonen för möjligheten att nyttja lokalerna. Det skulle nämligen vara ett steg på vägen mot att få ihop uppvärmningskostnaderna.
Även om tre luftvärmepumpar installerades i fjol måste pannan vara i gång för att hålla lokalen tillräckligt varm vintertid.
– Vi skulle behöva byta ut den gamla oljepannan, det skulle ändra kostnaderna ganska mycket, säger Helena Martinsson.
Dels vill Geta UF nu höra allmänhetens åsikter om Furulunds framtid, dels önskas tips på lämplig placering av den nya midsommarstången. I år blir det ingen stångresning eftersom den gamla stången blåste ner i fjol, men när en ny stång reses är synligheten viktig.
– Huvudvägen har dragits om, och vi skulle vilja ha stången på en plats där fler passerar.
Frivilliga krafter
2011 frågade föreningen om kommunen var intresserad av att ta över lokalen. Medlemmarna hade minskat och den dåvarande styrelsen ville inte fortsätta. Redan då tampades Geta UF med höga driftskostnader för uppvärmningen. Kommunen har senare efterskänkt 10.000 av ett lån – en skuld som härrörde sig från renoveringar på 1990-talet då kommunen var borgenär.
En försäljning av Furulund har löst varit upp till diskussion vid något tillfälle, men lokalen har aldrig bjudits ut.
– Bara det går vill man ju gärna ha den kvar för kommunens befolkning.
Att ungdomslokalerna och -föreningarna ska finnas kvar är viktigt för många, tror Helena Martinsson. Ändå är det få som i dag är villiga att engagera sig ideellt.
– De som inte är med vet inte hur mycket arbete som ligger bakom och hur många timmar som läggs ned ideellt. Vi tar gärna emot hjälp utifrån med allt som behöver göras.