I augusti 2013 gjorde företaget Projekt engagemang en inspektion av Dånöbron. 13 skador som behöver åtgärdas inom en treårsperiod upptäcktes, och fem skador som bör åtgärdas inom tio år.
Ett år senare gjordes en dykinspektion av bron. Då konstaterades att samtliga stålrör korroderat sönder vid vattenytan.
Som Ålandstidningen tidigare berättat bedömer Geta kommun att man varken har råd att bekosta en ny bro eller en renovering. Kostnaderna beräknades initialt till mellan 1 och 1,5 miljoner euro. Därför bad man landskapsregeringen, som byggde bron 1972, att hjälpa till med finansieringen. I oktober 2014 skickade man in en anhållan om landskapsbidrag på 90 procent.
Svaret kom, efter påtryckningarna från kommunen, förra veckan. LR skriver att man under 2016 kommer att göra ytterligare utredningar inom ramen för kontrollprogrammet för broar.
Inget löfte om pengar alltså.
Men enligt kommunstyrelsen ska LR i augusti 2014 ha gett ett muntligt löfte om att ombesörja reparationerna av bron, alternativt en nybyggnad.
– Det här är bara vad jag har hört eftersom jag själv inte var med på den tiden. Men det ska ha tagits i hand på det, säger nuvarande ordföranden Camilla Andersson.
Så ni räknar med att landskapet ska betala?
– Vi hoppas ju på det. Vi kommer att uppvakta dem med just det här.
Ska vara löst 2017
Dånövägen är förvisso en kommunal väg, men kommunen anser att bron är landskapets.
– Det finns inga överlåtelsehandlingar. Det är väldigt oklart med ägandeförhållandena, säger Camilla Andersson.
Kommunen har också anhållit hos landskapet om att Dånövägen ska omklassas till en bygdeväg, vilket skulle göra LR ansvarig för vägen. Men LR avslog anhållan.
Enligt Camilla Andersson bör frågan om brons framtid vara löst senast 2017.
– Bron är viktig för kommunen, för Dånöborna och turisterna. Vi måste sätta oss ned och diskutera i god anda. Vi kommer ingenstans med att bråka.
Just nu har man en viktbegränsning på Dånöbron.
Sandra Widing