I byn Svartsmara i Finström i närheten av Marskogens lamm står en ståtlig röd väderkvarn. Den ser nästan ny ut, och det är för att den nyligen renoverats. Bakom renoveringen står Matts Toivonen och Peter Karlsson.
Hos Matts Toivonen, som är den som äger väderkvarnen, väcktes en idé för ett antal år sedan om att få tillbaka en väderkvarn till gården i Svartsmara.
– På samma ställe som kvarnen står nu fanns den ursprungliga väderkvarnen från mitten av 1800-talet. Den användes flitigt på gården av de som bodde här. I takt med att tiden gick och mindre arbete gjordes i den förföll den och fick plockas ner under 1950-talet. Jag har länge tänkt att det skulle vara roligt att kunna ställa en ny väderkvarn på samma ställe, säger Matts Toivonen.
Han fick höra om Peter Karlsson, som sysslat en hel del med väderkvarnsbyggande och -restaurering. Han sa att det fanns en kvarn i Finby som eventuellt skulle kunna vara till salu och kunde transporteras till Svartsmara.
– Så sen blev det att vi köpte den och hösten 2022 kom Finby-kvarnen hit till gården, säger Matts Toivonen.
Arbetet med att renovera och bygga upp kvarnen pågick under ett års tid och i höstas stod den klar.
– Det är massor av arbete som lagts ner för att få den i skick, och Peter Karlsson är den som stått för det mesta av detta arbete. Grunden till där kvarnen står lagade jag och pappa Karl-Johan Toivonen, säger han.
Gammalt och nytt
Väderkvarnen är helt komplett på insidan och har alla delar som behövs för att kunna gå runt. I princip borde man också kunna använda den till att mala mjöl.
– Vi har inte testat det ännu, men allting rullar på som det ska så det borde fungera. Det är ju dock ganska arbetsdrygt så till någon större användning kommer den nog inte att vara, säger Matts Toivonen.
Inuti ser man spår av det gamla träet från när väderkvarnen ursprungligen byggdes, såsom kvarnhjulet, mjöltunnan och vissa balkar och kvarndelar. Utanför ligger dessutom några träbitar ingraverade med årtalen 1859 och 1883 som sparats från ursprungskvarnen. Men även en hel del nyare trä har använts i renoveringen.
– Vi har försökt få den att se ut så som ursprungsversionen så gott vi kunnat, säger Matts Toivonen.
En speciell sak med denna kvarn är att den har en broms, något som är ganska ovanligt i dessa typer av väderkvarnar.
Finns det ännu något kvar att göra på väderkvarnen?
– Bara mindre detaljer. Vi har tänkt skriva eller rista in årtal då kvarnen blev klar ovanför dörren och krossgruset som ligger under kvarnen ska ännu täckas med ett lager av sand. Egentligen ska det också vara linnetyg där var mjölet kommer ut ur röret och en säck i stället för en tunna på golvet, men det är inte jätteviktigt i nuläget, säger han.
Lekte i kvarnroten
Matts Toivonens föräldrar, Karl-Johan och Gun Toivonen, som även de bor på gården, är båda två glada över att väderkvarnen har kommit tillbaka till gården.
– Det är väldigt roligt. Det känns som att gården är komplett nu, säger Karl-Johan Toivonen.
Gun Toivonen har bott på gården hela sitt liv och minns att hon brukade leka i kvarnroten från den ursprungliga kvarnen på gården.
– Då var den inte i bruk och var nästan fallfärdig. Men min 10 år äldre farbror kommer ihåg när den ännu var i gång. Det är härligt att se att vi åter har en fin kvarn här i Svartsmara, säger hon.
Själv är Matts Toivonen nöjd med arbetet och tycker det är bra att man tar vara på gamla maskiner och konstruktioner.
– Även om den inte ska användas till något särskilt är det värdefullt att gården har fått en väderkvarn igen så som det var förr, säger han.