Enligt kommundirektör Magnus Sandberg är beskedet mycket efterlängtat.
– Det är mycket positivt att det nu äntligen blir av. Det har varit många turer och mycket väntetid, men rondellen behövs. Det blir det första steget mot att lösa ett problem som varit känt länge, säger han.
Bygger för framtiden
I sitt pressmeddelande skriver landskapsregeringen att entreprenaden beräknas inledas i januari 2023 och att projektet kan vara färdigt i maj följande år. Rondellen, som anläggs i knutpunkten mellan huvudväg två och fyra, och Godby centrum, ska även anpassas för större fordon som används inom lantbruket.
Den tillhörande smitfilen ska öka trafiksäkerheten ytterligare, och tillåta att hastigheten förbi Godby tätort kan upprätthållas.
– Nya Godbyvägen är en av Ålands viktigaste transportleder och det är viktigt för landsbygden att människor kan färdas i god hastighet till våra övriga norråländska kommuner. Därför har smitfilen tillkommit till det ursprungliga projektet. Om vi tittar på hur området kan se ut om till exempel 20 år borde vi ta höjd för att trafikmängderna ökar, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).
Han säger att projektet skapar förutsättningar för tillväxt för både Godby och hela norra Åland.
– Jag tror att många Godbybor förstår vad jag menar när jag säger att korsningen har varit en envis flaskhals, och att när den försvinner skapas förutsättningar för att nya affärsverksamheter och bostadsområden ska kunna anläggas.
Det är något som kommundirektör Magnus Sandberg inte vill spekulera kring i nuläget.
– Det enda man konkret kan säga i det här skedet är att det underlättar flödet genom området, och det är det första steget. En konsekvens rondellbygget kan få kan vara att det uppdagas att det finns andra trafiklösningar på båda sidor av Getavägen som inte är optimala och som kanske blir nya flaskhalsar. Men att det alls blir av är trots det positivt, säger han.
Spaden i marken
Projekteringen har dragit ut på tiden, och Christian Wikström har tidigare sagt att entreprenaden skulle bjudas ut innan slutet av 2021. En stor anledning till det har varit smitfilens tillkomst.
– Vi behöver fylla igen den sträckning där den är tänkt att gå med mer massa, och det har varit problematiskt i planeringsskedet. Men en annan faktor har varit hur vägnätsbyrån är arrangerad. Vi har behövt kompetens som i dag inte finns i huset, och när man arbetar med konsulter uppstår det extra ledtider, i synnerhet om materialet senare behöver kompletteras. Men jag är glad över att vi har kunnat få bollen i rullning under den här mandatperioden, även om det färdigställs först under nästa, säger han.
Man räknar ändå med att kunna sätta spaden i marken inom fyra månader, och Christian Wickström tror att intresset för entreprenaden blir stort.
– Jag tror det finns flera åländska aktörer som vill vara den som får bygga rondellen. Vi har valt att inte gå ut med någon budget i nuläget för att inte influera de anbud vi får in, säger han.
I beslutet uppskattas värdet understiga EU-kommissionens tröskelvärde på 5.382.000 euro, så att upphandlingen kan genomföras som ett förenklat förfarande.
De omfattande arbetet vid två av landskapets huvudvägar ger enligt Christian Wikström troligtvis upphov till framkomlighetsstörningar under entreprenadstiden, något som vägingenjör Åsa Mattsson säger att finns med i beräkningarna.
– Vi har en preliminär plan för hur trafiken ska anordnas, men det är något vi behöver diskutera igenom med entreprenören som får projektet. När vi vet i vilken ordning de olika momenten sker kan vi fastslå trafikanordningslösningarna allt eftersom, säger hon.
Magnus Sandberg tror att Godbyborna har förståelse för att bygget kan påverka miljön i orten.
– Det är klart att det får konsekvenser, men det tror jag att de flesta gärna finner sig i.