Alldeles intill Ålands golfklubb ligger ett igenvuxet område med flera oanvända byggnader. Kungsgården i Kastelholm, som ägs av landskapet, har väckt golfklubbens intresse.
I fredags träffade golfklubbens ledning kulturminister Johan Ehn (MSÅ) och museibyråns chef Viveka Löndahl för att diskutera möjligheterna för klubben att arrendera kungsgården och använda marken och byggnaderna i golfverksamheten.
–Vi ser en enorm potential i det här området, säger golfklubbens styrelseordförande Håkan Clemes.
Både han och klubbdirektör Åsa Nordström är mycket glada över det positiva gensvar man hittills fått från landskapsregeringen.
Genom att få tillgång till området skulle klubben kunna utvecklas på flera olika sätt, anser de.
”Övernattning är centralt”
För det första skulle de gamla byggnaderna komma till användning.
–Vi har en dröm om att kunna använda fähuset som restaurang och klubbhus. Det är ett ljuvligt hus, säger Håkan Clemes om den vita byggnad som ligger närmast klubben.
Lite längre bort finns en byggnad som var en flygel till den huvudbyggnad som aldrig blev byggd på området.
–Här skulle man kunna erbjuda ett boende, säger Håkan Clemes.
Allra bäst skulle det vara om en entreprenör bygger ett hotell på området, anser han. Till exempel på den plats där huvudbyggnaden skulle ha stått, intill en gammal äppelträdgård som står och växer igen.
–Övernattning är centralt för att utveckla vår verksamhet. Nästan hela tiden frågas efter ett boende i närområdet, säger Åsa Nordström.
–Om det blir ett boende här får vi ett unikt paket att erbjuda, säger Håkan Clemes.
Att Smakbyn i närheten också har hotellplaner tycker han bara är till fördel för området.
–Det finns inget motsatsförhållande. Det ena ger det andra, säger han.
Längre banor
För det andra skulle kungsgårdens mark göra det möjligt att utveckla och förbättra banorna. Håkan Clemes och Åsa Nordström skulle vilja vända hålordningen på Slottsbanan, så att man kan slå ut från första hålet med utsikt över Kastelholms slott och Slottssundet.
–De nio sista hålen är lite tyngre, men har den här fantastiska utsikten. Vi vill vända på det, säger Åsa Nordström.
–Man glömmer aldrig Ålands golfklubb när man har spelat ut här. Det är inte alla golfbanor som har den här möjligheten, säger Håkan Clemes.
Några av banorna skulle också kunna förlängas, vilket behövs efter 30 års verksamhet. Golfsporten har utvecklats och slagen blir längre och längre, säger Håkan Clemes.
–Våra golfbanor börjar bli korta.
–Det finns behov av en kraftig förnyelse för att attrahera nya spelare och medlemmar. Vi är Sveriges mest besökta utlandsbana, men vi tror att det här kan ge ytterligare ett lyft, säger han.
En annan tanke är att utveckla någon verksamhet som kan pågå året runt. Skidåkning, till exempel. Eller något med hästar.
”Kunglig glans”
Det finns en stenåldersgravplats på området.
–Men vi har fått positiv feedback från museibyrån om att det skulle gå att använda marken omkring den platsen.
Kastelholms kungsgård är en okänd plats för många ålänningar trots närheten till golfbanan och slottet, tror Håkan Clemes.
–Så som den ser ut nu såg den inte ut när djur betade här. Vi jobbar hela tiden från klubbens sida med att till exempel hålla nere vassen. Det är i linje med museibyråns mål, säger Åsa Nordström.
Kulturen ingår som en röd tråd för Ålands golfklubb, säger hon.
–Golfbanan ligger på kungliga jaktmarker och det finns väldigt mycket historia att ta fram. Den kungliga glansen är vårt signum.
Någon tidsplan för ett förverkligande går inte att ge i det här skedet, enligt Håkan Clemes,
–Allt är så pass nytt. Det är mycket politik i det här och det är politikerna som sätter tidtabellen, säger han.
Anna Jakobsson