I en insändare i tisdagens tidning levererar Ålands feministparaply rf svidande kritik mot hur familje- och skyddshemmet Tallbacken i Mariehamn sköts.
I insändaren berättar föreningen att man gjort en orosanmälan till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet efter att en arbetsgrupp under Feministparaplyet – som jobbar med frågor kring våld i nära relationer – uppmärksammats om att ”Tallbacken som skyddsboende varken verkar ha resurser eller kompetens motsvarande de behov man har som våldsutsatt kvinna”.
Önskar dialog
När Ålandstidningen träffar Tallbackens föreståndare Åsa Rosberg och Paulina Eklund, områdeschef för barnskyddet inom KST, är de tydliga med att de inte känner igen sig i den kritik som förs fram mot hur verksamheten.
– Jag blir beklämd. Det hade varit bra om Feministparaplyet hade pratat med mig som föreståndare eller med Paulina och framfört missnöjet. Det hade helt enkelt varit bättre med en diskussion, säger Åsa Rosberg.
Paulina Eklund fick pressutskicket mejlat till sig samtidigt som massmedia.
Under gårdagen talade hon med föreningens ordförande Mia Hanström och fick då svaret att Ålands feministparaply valde gå ut direkt till massmedia eftersom ”det tar så länge för myndigheter att svara”.
– Men jag delar inte den uppfattningen. Jag svarar på allt och det inom en rimlig tid. Eftersom jag tänker att vi behöver vara konstruktiva bjöd jag nu in henne till ett möte med flera av oss inom KST. Vi behöver utreda det här missnöjet, därför vore det viktigt att få till möte. Det viktigaste för oss är att samarbeta, säger Paulina Eklund.
Flera verktyg
Att bemöta kritiken i insändaren är inte helt lätt, säger de, eftersom den är så allmänt formulerad. Vilken tidsperiod åsyftas till exempel för de påstådda missförhållandena?, undrar Paulina Eklund.
Känns kritiken som framförts orättvis?
– Ja.
Bland annat skriver Feministparaplyet att tid för stödsamtal saknas. Men Åsa Rosberg säger att de boende alltid erbjuds det, även om samtalet ofta av praktiska skäl kan behöva planeras in.
Behövs psykologtjänster hjälper Tallbacken också till med att boka i dem.
– Vi har även kontakt med Folkhälsan som har stödsamtal för våldsutsatta, och med vuxensocialarbetet inom KST som kan hjälpa den som har ekonomiska svårigheter. Vi har kontakt med Mental hälsa och med Medlingsbyrån. Vi ser till att Brottsofferjouren kontaktas om någon vill ha en stödperson. Vi är lite att betrakta som spindeln i nätet.
Allt sker dock på frivillig basis, enskilda personer har alltså rätt att tacka nej till stödet.
Tycker ni att ni har den kompetens som Feministparaplyet skriver att ni saknar?
– Absolut. Det är oerhört kompetent personal, säger Åsa Rosberg.
Behörighetskravet för personalen vid skyddshemmet är socionom eller en jämförbar utbildning, det behövs också kunskap om våld i nära relationer.
Är ni underbemannade?
– Vi är inte underbemannade och vi hinner med.
Vissa regler finns
Feministparaplyet skriver också att kvinnor vittnat om ett bemötande som saknar empati och att personalen tycks se på sig som övervakare.
– Vi har regler på Tallbacken, och det av en anledning. Vi är två verksamheter under samma tak. Mot ett skyddsboende kan det finnas en faktisk hotbild, och därför behöver vissa regler och rutiner finnas som kanske kan upplevas kränkande, säger Åsa Rosberg.
Exempelvis måste alla meddela personalen när de lämnar huset, och personer som lever under hot ska även gärna berätta vart de ska och när de tror sig vara tillbaka igen så att personalen kan agera om personen i fråga sedan inte dyker upp.
Välkomnar utredning
Paulina Eklund tycker att det är ledsamt att personer som varit på Tallbacken känner sig missnöjda med den hjälp de fått.
– Det vill ju ingen i personalen, alla vill göra ett bra jobb.
Feministparaplyet kräver att det ska göras en genomlysning av verksamheten vid Tallbacken. Tycker ni att det finns fog för att göra det?
– ÅMHM är vår tillsynsmyndighet och vi välkomnar en utredning, säger Paulina Eklund och får medhåll av Åsa Rosberg:
– En granskning från ÅMHM vore fantastiskt bra, om inte annat för att de kan komma med feedback vi kan ta till.
De hoppas att skriverierna inte ska avskräcka folk från att söka sig till Tallbacken. För många är tröskeln redan tidigare hög att ta det steget.
– Med det här i tidningarna blir det inte bättre, och det gynnar ingen, säger Paulina Eklund.