Straffavgifter och ökad granskning är bra förstaåtgärder för att komma åt det åländska licensfusket. Men i slutändan borde Ålands radio och tv vara huvudman för hanteringen av licenspengarna, anser Pia Rothberg-Olofsson.
TV-LICENS Trots att befolkningen har ökat har antalet betalda tv-licenser på Åland minskat kraftigt de senaste åren. År 2003 låg antalet betalande på knappa 9.300. När man året efter ökade antalet granskare till tre ökade siffrorna med 2.000 men har nu återigen minskat till 2009 års siffror på 10.000. Därför tror man nu att fler granskare vore en bra första åtgärd för att få fler att betala.
-I första hand ja. Men man borde även ändra detaljerna i beslutet om tv-avgift så att man fick betala straffavgift om man blir påkommen med att inte själv ha anmält tv-innehav, säger Pia Rothberg-Olofsson, vd för Ålands radio och tv.
Hur hög skulle en sån straffavgift vara?
-Det är svårt att säga men den måste vara så hög så att det känns.
I dag kostar det 220 euro per år att titta på tv på Åland, även om du alltså blir påkommen av en granskare.
Men vad beror de dåliga siffrorna på egentligen?
-Vi tror att det helt enkelt är för att man inte får böter. Siffrorna i Sverige och Finland, där man straffas med högre avgift om man blir påkommen, visar att ungefär 90 procent betalar licens där. Straffavgifterna är den enda skillnaden vi kan se.
Du tror inte att ett nytt medielandskap kan göra att folk inte vill betala?
-Nej, eftersom siffrorna fortsätter att vara höga i Finland och Sverige så kan det knappast bero på det.
Enligt Pia Rothberg-Olofsson går man varje år miste om åtminstone 500.000 euro. Pengar som kunde ge ett bättre utbud för licensbetalare.
-Tänk på antalet tjänster som kunde betalas med de pengarna. Det handlar om 7-8 personer till som kunde jobba med radio eller tv.
Vill ta över licenshanteringen
Den svenska metoden att få fler att betala tv-avgift har knappast någon tv-tittare missat. Radiotjänsts melodi har sen 2007 varit att tacka betalande istället för att straffa icke-betalande.
Vad tror du om det här omvända sättet att närma sig saken?
-Det fungerar säkert bra. Men i Sverige är det Radiotjänst i Kiruna, ett dotterbolag till SVT, som sköter hanteringen av tv-avgifterna. Här är det landskapsregeringen med Posten som verkställare.
I det förra mediepolitiska programmet som togs fram 2003 fanns förslag på en radiofond med ett förvaltningsråd som skulle sköta licensfrågorna på Åland.
Och vad hände med det förslaget?
-Det verkar bara ha runnit ut i sanden. Men om en vecka ska det komma ett nytt mediepolitiskt program.
Vore det bättre om ni fick sköta det här med granskning och licenser själva?
-I dag försvinner licenspengarna in i budgeten och vi som aktör står liksom på sidan av hela förvaltningen. Jag tror att de här pengarna borde samlas och hållas strikt åtskilda och förvaltas av till exempel oss så att vi skulle veta vad vi har och vad vi jobbar för.
Skulle Ålands radio och tv sköta det alltså? Eller någon instans i stil med Radiotjänst?
-Det är mer en fråga om hur man organiserar saker. Men jag tror att hanteringen av licenspengarna skulle effektiviseras om den som så att säga blir lidande av dålig hantering skulle ha hand om den.
Ålandstidningen