I undersökningen har ungdomarna bland annat svarat på om de någon gång har druckit alkohol, om de varit berusade av alkohol och om de regelbundet har druckit sig berusade, det vill säga minst en gång i månaden.
Bland de yngsta eleverna som deltagit i undersökningen, eleverna i klass 7 på högstadiet, svarade 15 procent att de druckit alkohol, 3 procent att de varit berusade och 2 procent att de druckit sig berusade regelbundet.
Bland de äldsta personerna i undersökningen, eleverna i årskurs II i gymnasiet, hade 69 procent druckit alkohol och 58 procent varit berusade. 29 procent har varit det regelbundet.
Det var vanligare att flickor druckit alkohol än pojkar. Det vanligaste sättet att få tag på alkohol bland eleverna i de lägsta årskurserna var genom att ta hemma utan lov, medan det från och med årskurs 9 var vanligast bland minderåriga att få tag på alkohol med hjälp av kompisar, skriver Åsub.
Ungefär var tredje elev som druckit sig berusad minst en gång i månaden hade även kört berusad och/eller åkt med en berusad förare.
Undersökningen
I ungdomsundersökningen 2022 sammanställs och analyseras årligen ANDTS-vanorna bland elever i årskurserna 7–9 i grundskolan och studerande i årskurserna I och II i skolorna vid Ålands gymnasium.
Elever som är 13 år och äldre har varit inbjudna att delta i undersökningen.
Totalt 1.311 svarande deltog i årets undersökning.
ANDTS står för alkohol, narkotika, doping, tobak och spelande.
Källa: Ålands statistik- och utredningsbyrås översikt ”Ungdomsundersökning 2022 – ANDTS-vanorna bland unga på Åland”.
Vill ha koll
I undersökningen svarade de studerande i gymnasiet även på vilka som är de viktigaste orsakerna att inte dricka alkohol. Elva olika alternativ gavs. För flickorna var de tre viktigaste orsakerna att de inte vill förlora eller förstöra saker, att de vill ha koll på situationen och att de inte vill ångra något som hänt på fyllan. Även pojkar vill ha koll på situationen och slippa ångra något. Ett annat svar i deras topp tre var att de vill hålla sig i bra fysiskt skick.
Vad gäller narkotika har 9 procent i årskurs 7 blivit erbjudna narkotika och 1 procent använt narkotika. 19 procent vet någon som säljer narkotika. Motsvarande siffror för de studerande i årskurs II på gymnasiet är 21 procent, 11 procent och 49 procent.
Den vanligaste narkotikan som de svarande rapporterar att de har använt är cannabis/hasch.
Frågor om spelande
I fråga om tobak har 6 procent rökt, 4 procent snusat och 9 procent rökt e-cigaretter i årskurs 7. 35 procent har rökt, 35 procent snusat och 43 procent rökt e-cigaretter i årskurs II på gymnasiet.
Det vanligaste sättet för minderåriga att skaffa tobak eller snus är med hjälp av kompisar eller bekanta. Eleverna har i genomsnitt varit 13–14 år gamla när de rökt första gången, skriver Åsub.
I årets undersökning ställdes för första gången frågor om ungas spelande. Unga spelar mobil- eller dataspel relativt jämnt genom årskurserna. Det vanligaste är att spela ”då och då”.
Pojkarna spelar mobil- och dataspel betydligt mer regelbundet än flickorna. 34 procent av pojkarna spelar flera timmar varje dag. Motsvarande siffra för flickorna är 12 procent.
Undersökningen har inte specifikt kartlagt spelberoende.
Föräldrarnas hållningssätt till minderårigas alkoholbruk har ett signifikant samband med samtliga ANDTS-vanor. De minderåriga som har föräldrar med ett restriktivt förhållningssätt i förhållande till barnets alkoholbruk, dricker alkohol samt använder tobaksprodukter och narkotika mer sällan än övriga svarande, enligt Åsub.