I februari skrev Ålandstidningen om att skärgårdskommunerna på Åland beslutat att ta fram en gemensam strategi inför höstens lagtingsval. Den gemensamma strategin skulle innehålla viktiga frågor för skärgården som lagtingsvalskandidaterna kan ta ställning till, samt att strategin kan fungera som underlag för valdebatter.
Den 1 juni hölls ett möte på Sottunga där representanter från varje kommun deltog, och man diskuterade och enades om ett förslag till en gemensam strategi. En av dem som deltog i mötet var Satu Numminen, näringslivsnämndens sekreterare från Kumlinge kommun.
– Så klart har ju olika kommuner olika utmaningar, men i den här strategin har vi nu tagit upp saker som vi alla har kunnat enas om är svårigheter eller brister inom skärgårdskommunerna, säger hon.
Utryckning och utökad service
Strategin innehåller ett antal övergripande teman såsom ekonomi, trygghet, service och miljö, och sedan har man specificerat de svårigheter man upplever under varje tema. Bland annat är hälsovården och dess beredskapen ett av ämnena.
– Vi i skärgården ser att vi i många lägen själva måste ta det ansvar som annars samhället eller andra myndigheter tar på fasta Åland. Exempelvis vid olika utryckningar såsom brandkår och första hjälp i nödsituationer är det oftast frivilliga människor som får ta hand om det i skärgårdskommunerna, medan det på fasta Åland är en självklarhet att räddningstjänsten eller ambulans kommer. Det handlar dock inte om att vi inte vill ta det ansvaret, utan om att känna trygghet och att vi också kan förlita oss på att få hjälp från samhällsinstanser vid sådana händelser, säger Satu Numminen.
En annan utmaning man vill ta upp handlar om de ökade kraven inom bland annat barn- och äldreomsorgen och skolan. Där upplever man att man inte får de medel som behövs för att kunna trygga den service som landskapsregeringen beslutat om.
– Den nya läroplanen och barnomsorgslagen har flera utökade krav som vi har svårt att uppfylla om vi inte får medel för det. De krav på kvalitativ service som finns kostar mer att producera än vad vi får in, och det blir väldigt tungt om vi inte får någon form av stöd, säger hon.
Syfte att informera
Strategin är ännu inte helt färdigställd, men man räknar med att hålla ett möte efter sommarledigheterna för att skriva klart den.
– När den sedan är färdigställd har vi planerat att erbjuda ett informationstillfälle för de olika partierna och de kandidater som ställer upp i lagtingsvalet om vad vi från skärgården önskar, säger Satu Numminen.
Hon framhäver dock att syftet med strategin inte är att klaga och gnälla, utan att det mer handlar om att berätta om skärgårdens utmaningar för de som kandiderar till lagtinget.
– Vi kräver inte att kandidaterna ska ta ställning till sådant de inte vet, och vi tror att det finns en stor okunskap gällande skärgården och dess utmaningar. Därför vill vi hellre informera och låta kandidaterna på basis av den informationen bilda sin egen uppfattning och fundera kring dessa frågor