I går skrev Ålandstidningen om om- och tillbyggnaden av Kyrkby högstadieskola. Skolan är trångbodd och behöver byggas ut. I kväll tar Södra Ålands högstadiedistrikts förbundsfullmäktige ställning till om pengar ska anslås redan i nästa års budget.
Förbundsstyrelsens förslag är att skolan ska byggas om för 400 elever. Det handlar om en utbyggnad på 900 kvadratmeter samt en ombyggnad på 500 kvadratmeter. Kostnaden är 3,1 miljoner euro. Men det finns ytterligare två, billigare alternativ som styrelsen lade åt sidan.
– Med de här alternativen gör man bara ytterligare en utbyggnad som är för liten då den står kvar, sade styrelseordföranden Danne Sundman till Ålandstidningen i går.
Röstar emot
Men alla medlemskommuner är inte med på tåget. Inför kvällens möte har Hammarlands kommunstyrelse gett direktiv till kommunens representanter i förbundsfullmäktige. Kommunen vill att förslagen gällande anslag för investeringar för om-, till- och nybyggnader bör strykas ur nästa års budget. Kommundirektör Kurt Carlsson säger att alternativet med en skola för 400 elever presenterades för kommunen i ett sent skede.
– Vi blev tagna på sängen.
Kommunen anser vidare att de föreslagna projekten drivs igenom i allt för snabb takt och att det därmed inte ges någon möjlighet att utreda om det finns andra lösningar.
Hammarland tycker att alternativet att bygga Kyrkby högstadieskola för 400 elever bör ställas mot möjligheten att bygga en ny högstadieskola på västra Åland. Frågan var aktuell i början av 2000-talet och det gjordes även en utredning, säger Kurt Carlsson.
– Men beslutet blev sedan att man gjorde en om- och tillbyggnad av KHS.
Vilka kommuners elever skulle vara aktuella för den nya skolan?
– Hammarland och Eckerö men till västra Åland hör ju också delar av västra Jomala.
– Kommunsammanslagningarna försvårar, man vet ju inte hur det kommer att se ut i kommunerna i framtiden, lägger han till.
Men att bygga en ny skola tar betydligt längre än att bygga till KHS. Hur skulle den akuta utrymmesbristen lösas under tiden?
– Man måste hitta tillfälliga arrangemang på något kreativt sätt.
Byggnadstekniska hinder
Från Hammarlands sida är man också skeptisk till om de ombyggnader som föreslås göras i den befintliga byggnaden går att genomföra rent byggnadstekniskt.
– Bygger man för att skolan ska rymma 400 elever blir det följdproblem. Både matsalen och auditoriet blir för små.
Man lyfter även att tomten med sina utomhusområden är begränsad.
– Det är snart ingen gårdsplan kvar för eleverna, säger Kurt Carlsson.
Slutligen anser kommunstyrelsen att investeringsprojektet för nybyggnad av ett specialfritidshem bör strykas ”eftersom verksamhetsformen inte är godkänd som en uppgift i kommunalförbundets grundavtal.”
Samma linje
Även Eckerö kommunstyrelse har nu gett sina medlemmar i förbundsfullmäktige direktiv inför mötet.
– De föreslagna projekten drivs igenom i allt för snabb takt vilket inte medger en möjlighet att utreda alternativ. Eckerö kommun önskar att nybyggnation av skola istället ska ske i axeln Möckelö-Näfsby, skriver kommundirektör Arsim Zekaj i ett pressmeddelande.
Kommunen föreslår liksom Hammarland en strykning av investeringsanslagen. Eckerö anser dock att pengarna för specialfritidshemsutrymmena ska finnas kvar.
Övriga medlemskommuner i SÅHD är Jomala, Lemland och Lumparland. Enligt Danne Sundman vill Jomala och Lemland gå in för det dyrare alternativet. På samma sida står Lumparlands kommun.
– Vi har varit positiva till det här och sagt ja, säger tf kommundirektör Åsa Mattsson till Ålandstidningen.
Annika Kullman