I dag möts Hammarlandspartierna en sista gång före fullmäktigemötet i morgon.
Syftet är att hitta en förhandlingslösning i maktstriden. Annars avgörs mandatfördelningen i proportionella val.
HAMMARLAND Valresultatet i höstas gav Centern nio mandat, Liberalerna fyra mandat, Socialdemokraterna ett mandat och Obunden samling ett mandat
Liberaler och Obundna gick ihop vilket ger dem fem platser i fullmäktige. Det skulle leda till en maktfördelning i nämnderna där Centerblocket har fyra mandat och Lib plus Ob har tre.
Centern svarade med att bjuda in Socialdemokraterna till ett samarbete, vilket ger dem 10 platser i fullmäktige. Maktfördelningen i nämnderna blir då fem mot två.
Detta var situationen när fullmäktige inledde sitt sammanträde 4 januari för att välja kommunstyrelse och fullmäktiges presidium.
"Oacceptabelt"
Liberalerna kunde inte acceptera denna ordning där Centern stärkt sin makt, liksom socialdemokraterna, trots att de faktiskt backat i valet och förlorat två mandat.
Tomas Blomberg (Lib) yrkade därför på proportionellt val.
Det går till så att alla nominerade kandidater numreras och var och en av de 15 i fullmäktige röstar på en kandidat. Sedan räknas röstetalet per lista ut och de valda plockas in i styrelsen enligt jämförelsetal.
Sju ska väljas in i kommunstyrelsen och valsystemet innebär att personer kan bli invalda utan en enda personlig röst, under förutsättning då att listan fått tillräckligt många röster.
För att förbereda det proportionella valet tillsattes en centralvalnämnd. Den består av ordförande av Stig Mattsson (C), Mona Eriksson (C) och Tommy Saarinen (Lib).
Förhandlar
Därefter ajournerades fullmäktige till i morgon tisdag.
Men förhandlingarna har fortsatt. I dag möts partirepresentanterna för ett sista möte före fullmäktigesammanträdet i morgon.
-Det vore bra om vi slapp proportionellt val. Jag hoppas det, säger Stig Mattsson.
Hur förhandlingsturerna gått sedan den 4 januari vill han inte kommentera innan mötet i dag måndag.
Samma sak säger Tommy Saarinen (Lib).
-Återkom efter vårt möte så kan jag kommentera mer.
Petter Lobråten