-Skottlossningen i Kauhajoki är ingen oförutsedd händelse. Det har hänt i vår närmiljö och kommer att hända igen.
Det säger arbetarskyddsingenjör Henning Karlsson som önskar att skolorna satsade mer på det förebyggande arbetet.
VÅLD Det är svårt att ge konkreta råd på vad skolorna kan göra för att undvika att något liknande som händelserna i Jokela, Tusby och nu i Kauhajoki ska inträffa igen. Men arbetarskyddsingenjör Henning Karlsson tror att man kan komma långt med att riskbedöma skolmiljön och försöka göra den säkrare.
-Skolorna är en utsatt miljö. Många lärare upplever hot i sin arbetsmiljö. Det kan vara både från elever och från föräldrar, säger han.
I och med att två incidenter har inträffat i vår närhet på mindre än ett år säger Karlsson att man ta för givet att det kan hända igen.
-Det är ingen oförutsedd händelse när det har hänt förut, säger han.
Kan det hända här?
-Risken att det händer här är lika stor som i Kauhajoki. Och det är allmänt känt att det finns en stor tillgång av vapen på Åland.
Leta risker
Det skolorna borde göra är att bedöma riskerna i skolan. Både när det gäller den fysiska och psykiska miljön, säger Henning Karlsson. Till exempel att kolla hur många ingångar som är helt obevakade där det är möjligt att en eventuell gärningsman skulle kunna ta sig in med ett vapen.
-Ett annat exempel är att ha metalldetektorer i skolan.
Och det finns flera sätt.
-Kanske man borde inventera hur många elever som har vapenlicens? Men man måste följa lagen, jag vet inte om en skola kan ha sådana register, säger han.
Om skolan visste vilka som till exempel hade ett handeldvapen som inte används för jakt kan skolan utifrån det bilda uppfattningar om hot, menar Karlsson.
Hur skolorna på Åland ska lösa problemen har han inga direkta förslag på, men föreslår att man ska börja med att bedöma riskerna.
-Jag har till exempel svårt att se att Åland skulle ha metalldetektorer på skolorna. Vi har en filosofi som bygger på öppna dörrar. Och inte ens tingsrättens sessionssal har i dag en metalldetektor.
Våga agera
Riskerna bedöms lättast genom att lärarna och övrig personal berättar vad de anser är en fara. Om det finns många lättillgängliga tillhyggen eller grupper med störande elever som exempel.
Vad gör man om en elev upplevs som en risk?
-Agerar. Man måste ha kurage att agera. Har något ett underligt beteende och äger ett vapen bör man åtminstone ta bort vapnet, säger Henning Karlsson.
Matilda Andersson