Snart kommer det inte längre att vara möjligt för restauranger att servera sälkött på en viltbricka eller för hantverkare att sälja något som tillverkats av säl på exempelvis Vikingamarknaden. I oktober måste nämligen EU uppfylla världshandelsorganisationen WTO:s krav på att all handel med sälprodukter förbjuds.
EU har tillåtit vissa undantag, som bland annat Sverige och Finland använt sig av. Men efter påtryckningar från Kanada och Norge, som inte har fått undantag av EU, måste EU snart täppa till undantagen. Annars riskerar man att dras inför WTO:s domstol.
Som Ålandstidningen skrivit tidigare vill inte landskapsregeringen att handeln med sälprodukter ska förbjudas. På Åland härstammar produkterna från skyddsjakten som sker för att begränsa skador som sälar orsakar fiskerinäringen.
– Den ekonomiska betydelsen av säljakten är som en inkomstutjämnare, säger Julia Lindholm.
Svårt att stoppa
Även Finland har aktivt försökt stoppa EU-kommissionens förslag om ett totalförbud.
– Men det är jättesvårt att stoppa det. Det finns inget intresse för sälfrågor i många EU-länder och man vill inte inte heller ha någon konflikt med WTO, säger Julia Lindholm.
Loppet är troligtvis kört, bedömer hon. Däremot kan man arbeta vidare med frågan på sikt. EU-reglerna skulle kunna ändras så att handel med sälprodukter tillåts. Det är den olika behandlingen av olika länders sälprodukter som WTO vill stoppa.
– Ingenting säger att EU måste förbjuda all sälhandel.
Själva jakten berörs inte av det kommande EU-beslutet.
– Man får fortsätta att jaga säl. Frågan är vad man får göra med produkterna av säl, säger Julia Lindholm.
Anna Jakobsson