Handikappförbundet har sedan 1993 tagit ansvaret för sysselsättningsfrämjande åtgärder för personer med funktionsnedsättning eller de som har sänkt arbetskapacitet i Fixtjänst. Verksamheten har finansierats med Paf-medel och av kommunerna.
Men när den kommunala socialservicen ska samordnas i KST från och med årsskiftet har en konflikt blossat upp kring Fixtjänst. KST:s styrelse vill spara in på kostnaderna för verksamheten med åtta procent, 50.000 euro.
Inte kommit någonstans
Det fick ÅHF att protestera i en skrivelse tidigare i år. Förhandlingar har förts, men enligt Henrik Lagerberg har de varit fruktlösa.
– Vi har inte kommit någonstans. Det har varit väldigt ensidigt, säger han.
Nu har ÅHF skrivit ett öppet brev till beslutsfattarna inom KST (läs det på sidan 15) där man bland annat skriver att inbesparingen som KST förordar är ”en medveten inbesparing på de funktionsnedsattas bekostnad som står i strid med nya socialvårdslagens intentioner”.
För Ålandstidningen utvecklar Henrik Lagerberg ÅHF:s kritik mot KST.
– Vi tycker det är viktigt att tala om för allmänheten om fixtjänst och hur det ser ut. Och att det är viktigt att motparten kommer oss till mötes. Fixtjänst har en viktig funktion för många människor med en funktionsnedsättning, de kan inte bara lämnas åt sitt öde.
Fem till femton bort
Lagerberg säger att de 50.000 som KST vill dra ned skulle innebära att mellan fem och femton personer inte skulle kunna få sysselsättning inom Fixtjänst.
– Vår fasta driftskostnader försvinner inte för att man minskar antalet arbetstagare.
Så inbesparingen landar på arbetstagarna, de som är ”rörliga kostnader”?
– Det är de som får ta kostnaden och konsekvenserna, tillsammans med fast anställda. Men de här konsekvenserna känner vi är svåra att leva med som handikappförbund, säger Henrik Lagerberg.
Han konstaterar att det i dag inte finns någon annan instans som erbjuder sysselsättningsfrämjande åtgärder som Fixtjänst, men säger också att det inte säker att ÅHF fortsätter.
– Det finns inget som tvingar Ålands handikappförbund att driva en sådan här verksamhet. Men de (KST) kan ju inte stå utan sysselsättningsfrämjande åtgärder efter första i första nästa år, och det håller inte att säga att man inte har pengar, säger Lagerberg med hänvisning till att socialvårdslagen kräver att åtgärderna erbjuds.
Ska skicka avtalsförslag
Nu hoppas ÅHF att KST ska fortsätta att förhandla och komma handikappförbundet till mötes.
– Vi kommer att skicka ett avtalsförslag som vi snickrat ihop till KST de närmsta dagarna. Men det borde ligga i KST:s intresse att se till att man uppfyller socialvårdslagen efter årsskiftet, säger Henrik Lagerberg.
Jonas Bladh