Landskapsregeringen har delat in de offentliggjorda dokumenten i tre delar: händelser inför uppsägningen, händelser efter uppsägningen fram till Ålands tingsrätts dom samt händelser efter Ålands tingsrätts dom fram till Åbo hovrätts dom.
Handlingarna inkluderar bland annat skickade e-postmeddelanden, upprättade promemorior, möteshandlingar, mötesanteckningar och beslut.
Nedan redogörs för delar av innehållet i den del som gäller händelserna fram till det att regeringen Thörnroos sade upp avtalet med konsortiet, det vill säga under perioden september 2019 till januari 2020.
25 september 2019. I ett mejl från advokatbyrån Widman & Co till infrastrukturavdelningen framhåller byrån att landskapsregeringen har rätt att säga upp avtalet med konsortiet om lagtinget inte beviljar budgetmedel för verksamheten, men att detta inte friskriver landskapet från skadestånd. Landskapsregeringen har för närvarande ingen giltig uppsägningsgrund, skriver advokatbyrån som också flaggar för en ”betydande risk för skadeståndsskyldighet”.
24 oktober 2019. Widman & Co skriver i ett mejl till infrastrukturavdelningen att man bedömer att en uppsägning av avtalet, utan att invänta domstolens avgörande gällande vägplanen (för en del av kortrutten som elhybridfärjan skulle trafikera, reds. anm.) är att förknippa med risk.
1 november 2019. Elhybridprojektet presenteras för Centergruppen. Advokat Daniel Widman och chefer från infrastrukturavdelningen närvarar. Av bilderna av den presentation som hålls framgår att ett ensidigt avbrytande av avtalet utgör ett kontraktsbrott som kan ge motparten rätt till ersättning. Hur stor ersättningen blir avgörs i förhandling eller genom domstolsprocess. Men en beräkning av ersättningens storlek utgår normalt från utebliven skälig vinst, upparbetade kostnader och omkostnader. Rörande brytande av entreprenaden på Föglölinjen har avdelningen gjort bedömningen att vi pratar om ersättning i miljoner, står det i presentationen.
10 december 2019. Den nya landskapsregeringen, ledd av Veronica Thörnroos, tillträder.
12 december 2019. I en promemoria summerar infrastrukturavdelningen avtalet om färjetrafik på Föglölinjen inför en överläggning med den nya landskapsregeringen. En av punkterna gäller uppsägningen av avtalet. Där står det att externt stöd med erfarenhet av att delta i anbudsförfarande behövs.
9 januari 2020. Infrastrukturavdelningen ges i uppdrag att i samförstånd försöka förhandla fram en uppsägning av driftsentreprenadavtalet. Widman & Co anlitas för att bistå i juridiska spörsmål i samband med förhandlingarna.
10 januari 2020. Förhandlingarna hålls i Finferries kontor i Åbo. Enligt anteckningarna från mötet är bland andra Finferries vd Mats Rosin, Ansgars vd Tomas Lindqvist, infrastrukturavdelningens tjänstemän Niklas Karlman och Joel Karlsson samt advokat Daniel Widman närvarande.
Mats Rosin meddelar att konsortiets skada består av två delar. Utebliven vinst och kostnader till följd av ett bindande avtal med ett polskt varv, som i sin tur har bindande avtal med underleverantörer.
Tomas Lindqvist meddelar att avtalet för Ansgars del handlar om att säkra bolagets verksamhet för 15 år framåt. Ett 20-tal anställda påverkas.
13 januari 2020. Ett möte hålls med infrastrukturavdelningen, Veronica Thörnroos, Christian Wikström och Widman & Co. Infrastrukturavdelningen har via två utomstående parter utrett en möjlig storlek av den uteblivna vinsten för det aktuella avtalet.
15 januari 2020. Ett möte hålls med alla ministrar i landskapsregeringen samt Bert Häggblom (Ob), Roger Nordlund (C) och Tage Silander (MSÅ), fyra tjänstemän samt Daniel Widman.
17 januari 2020. Ett möte hålls med de ovan nämnda samt Simon Holmström (HI). Två promemorior uppgörs inför detta möte. En promemoria som Widman & Co skrivit till infrastrukturavdelningen samt en promemoria som infrastrukturavdelningen skrivit inför mötet, inklusive ett tilläggs-pm som skulle ha kvitterats av Veronica Thörnroos och Christian Wikström, men där det står, handskrivet, ”CW och VT kvitterade inte mottagande”.
Widmans pm är långt och redogör för flera olika handlingsalternativ. Ett av dem är att bryta avtalet. Om konsekvenserna står det att en skadelidande får ersättning för de ekonomiska fördelar som uteblivit i och med att avtalet upphör på förhand samt att konsortiet vid preliminära diskussioner har fört fram att avtalsintresset (ersättningen för de ekonomiska fördelar som uteblivit i och med att avtalet upphört på förhand, reds. anm.) kan beräknas utgående från de senaste rörelseresultaten som bolagen som ingår i konsortiet uppvisar. ”Sammantaget kommer dock bedömningen av det ekonomiska värdet av avtalet att bli föremål för bevisning och argumentation”, skriver advokatbyrån.
Utgående från konsortiets underlag uppskattas den ekonomiska risken till elva miljoner i avtalsvärde samt 2,5 till 6,5 miljoner euro för kostnader som konsortiet haft eller drabbas av till följd av att avtalet bryts.
Det redogörs sedan även för olika sätt som dessa summor kan ifrågasättas.
I infrastrukturavdelningens pm inför mötet görs olika kostnadsberäkningar av alternativen. Bara två av dem beskrivs som genomförbara, bland annat att säga upp avtalet. Här nämns summorna elva miljoner för avtalsvärdet, 4,5 miljoner som ett medeltal för kostnaderna gentemot varvet samt 57,75 miljoner för trafik med Skarven i 15 år.
21 januari 2020. Landskapsregeringen säger upp avtalet med konsortiet med omedelbar verkan.
Bakgrund: Tvisten om elhybridfärjan
Hösten 2019, ett par månader före lagtingsvalet, tecknar den dåvarande landskapsregeringen, ledd av lantråd Katrin Sjögren (Lib), ett avtal med ett konsortium bestående av Ansgar Ab och Finferries Ab gällande leverans av en elhybridfärja samt trafik i 15 år på rutten Svinö-Mellanholm. Centern var mycket kritisk till beslutet. Man ville först se en ”ordentlig utredning” av en tunnel till Föglö.
Efter valet samma höst fick Åland en ny regering, ledd av Veronica Thörnroos (C). I januari 2020 säger den nya landskapsregeringen upp avtalet med konsortiet. Närvarande var lantråd Veronica Thörnroos och ministrarna Torbjörn Eliasson (C), Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), Annika Hambrudd (C), Fredrik Karlström (MSÅ), Alfons Röblom (HI) och Christian Wikström (Ob). Kansliminister Harry Jansson (C) var inte närvarade. Annette-Holmberg Jansson och näringsminister Fredrik Karlström röstade emot beslutet. De ville i stället omförhandla avtalet.
Konsortiet stämmer i november 2020 landskapsregeringen på 10,5 miljoner euro för avtalsbrott. Summan utgörs av 519.000 euro för kostnader man redan haft samt tio miljoner i utebliven vinst.
Under ärendets gång i tingsrätten kommer konsortiet med ett förlikningsbud på åtta miljoner euro, men någon förlikning nås inte.
Tingsrätten avkunnar sin dom i juni 2022. Landskapsregeringen förlorar målet och ska betala 10,5 miljoner euro plus ränta i skadestånd till konsortiet. Man ska även stå för konsortiets rättegångskostnader.
Landskapsregeringen överklagar tingsrättens dom. Rättegången i Åbo hovrätt hålls hösten 2023.
I januari i år avgjorde Åbo hovrätt saken. Man ändrar inte tingsrättens dom, vilket innebär att konsortiet står som vinnare i målet.