Det är svensk lag som kräver att alla som spelar ska identifieras från och med den 1 januari 2019. ATG, som bedriver spel på hästar, har dock beslutat att börja med identifiering redan den 1 november för att kunna säkerställa att allt fungerar vid årsskiftet. Det här innebär att samtliga spelare ska kunna uppvisa en giltig id-handling när man spelar.
Det här omfattar också de fem åländska ATG-ombuden som, trots att de finns utomlands, lyder under den svenska marknaden.
I Sverige är det rätt enkelt. Där kan man uppvisa ett vanligt id-kort, som scannas av i ATG-maskinerna. Men eftersom maskinerna är uppkopplade mot det svenska folkbokföringsregistret funkar det inte att scanna av ett åländskt körkort till exempel. På Åland kommer det i stället att krävas ett internationellt id-kort eller pass. Dessa uppgifter ska sedan skrivas in manuellt av ombudets personal.
– Det kommer att innebära ett stort bortfall av spel och intäkter, säger Anders Holmberg på Select i Mariehamn, som är ett av ombuden.
Många spelar spontant
En betydande del av spelandet är spontant, men hur många har pass eller internationellt id-kort med sig när de handlar, frågar han sig.
Ett bevis på att spontanspel har stor betydelse är den senaste statistiken från ATG, där Select ligger på åttonde plats av alla cirka 1.900 ombud vad gäller försäljningen av Harry Boy, som är ett spel där ”Harry” tar ut hästarna till spelaren.
– Det är ett tecken på att de som tidigare spelade på Veikkaus och lotto tar en Harry Boy.
Hur viktiga är ATG-spelen för din verksamhet?
– För min verksamhet är det väldigt viktig. Det här är ett mycket hårt slag, inte snack om det.
– För två år sedan blev vi av med Stryktipset, i fjol Veikkaus och lotto, och nu kommer nästa problem. De flesta av ombuden tappade mycket intäkter när Veikkaus försvann, och vi har minskat personalen. Jag hoppas vi inte behöver göra det igen.
Men ombuden har väl andra ben att stå på?
– Absolut. Men när jag började för 15–16 år sedan valde jag att satsa på spel. En spelkund kommer in flera gånger per dag, och konsumerar inte bara spel, utan köper kanske också en tidning, kaffe, eller lite mat medan man tittar på travet. Och de tankar när kommer hit. Det är så mycket merförsäljning.
Anders Holmberg ifrågasätter att informationen till ombuden inte kommit tidigare. Så sent som på fredag förmiddag hade han inte fått något slutgiltigt besked om hur identifieringen konkret ska gå till på Åland.
Diskuterat möjligheter
Christer ”Krille” Mattsson, försäljningschef för ATG:s spel på Åland vid Paf, säger att man fört diskussioner med ATG.
– Vi har diskuterat andra möjligheter och lösningar men det är helt enkelt inte möjligt att göra på något annat sätt just nu. Det blir så här och sen får vi se om vi får till en förändring på vägen.
Han förklarar att de åländska ombuden kommer att registrera kunderna en gång. Men själva ID-kontrollen görs varje dag.
– När man lägger ett spel får man ett spelkvitto som är giltigt i en dag. Då kan man använda spelkvittot för att lägga nya spel eller hämta ut vinster den dagen.
– Ombuden och spelarna på Åland lär tycka att det är besvärligt men det är bara att lyda och följa.
Sandra Widing