Vid en akut sitiuation då dricksvattnet på Åland förorenas behövs ett system för att få ut vatten till samtliga invånare. Ett tänkbart scenario skulle kunna vara att en avloppsledning går av, smutsigt vatten rinner ut i vattentäkten och bakterier går in i det rena vattnet i Mariehamns vattentorn.
– Då måste vi stänga av och klorera vattnet och spola rent, säger Christian Nordas, vd på Ålands vatten.
Vid en sådan situation finns det två alternativ, antingen uppmanas de invånare som drabbas att koka vattnet, alternativt stängs vattnet av och rent vatten förs ut på annat sätt.
Det nya systemet är en plastcontainer som på ett enkelt sätt fälls upp. Containern innehåller en ren plastpåse vars insida aldrig varit i kontakt med luft. Plastpåsen kan innehålla 1.060 liter vatten och fylls på en minut. Sammanlagt har 35 sådana lådor levererats till Åland.
Behöver tre till fem liter
I ett nödläge kan en människa klara sig på mellan tre och fem liter vatten per dygn, de första dagarna. Efter tre till fem dygn behövs mer vatten då också hygienfrågan kommer in.
De nya lådorna kan alltså tillgodose 10.000 människors behov av vatten i ett dygn. Sedan får de fyllas på igen.
Sedan tidigare finns 20 stycken likadana lådor på Ålands vatten. Men de har hittills framför allt använts vid reparationsjobb som Ålands vatten utfört. Med de nya lådorna skulle ungefär 20.000 människor kunna få vatten under ett dygn, har man räknat ut.
Ålands vatten har i samarbete med Åkeri Söderlund och Karlsson en tankbil som är ren och kan köra färskvatten. Förutom det kommer alla brandbilar som framöver levereras till Åland också att kunna köra färskvatten, det finns redan en sådan brandbil på Åland.
Ålands vatten kommer att sköta om den stora containern som rymmer de 35 hopfällbara lådorna. Vid behov ska pallar som lådorna ska stå på köras ut till olika uppställningsplatser, därefter körs lådorna ut och sedan kommer ytterligare en bil och fyller på lådorna med vatten.
– Vi har många bra röda bilar här ute, säger Christian Nordas och pekar ut på brandbilarna som står utanför Jomala brandstation.
Var lådorna ska ställas upp ska tas fram i en plan. Vissa kommuner har redan börjat, men det kommer också att göras en översikt.
– Det handlar om äldreboenden, skolor och platser där det finns parkeringsplatser, säger Christian Nordas.
Gemensam satsning
De nya lådorna har landskapet, Ålands vatten och kommunerna bekostat. Landskapet och Ålands vatten står för tio procent var av kostnaden, kommunerna står för resten. Samtliga kommuner utom Sottunga, Brändö och Kökar är med i satsningen som sammanlagt har kostat 93.000 euro.
– Det har inte funnits ett tillräckligt nödvattensystem tidigare. Och en viktig del har varit att få in ett samarbete mellan kommunerna, säger Lennart Johansson.
Containersystemet är utvecklat av Rolf Svenson. Det används i ett tiotal länder i norra Europa.
– En vanlig tank måste kloreras och göras ren. Den här är absolut ren eftersom plastpåsen är tillverkad utan att den varit i kontakt med luft.
Samma system i Sverige
Livsmedelsverket i Sverige har samma system och det är Magnus Eriksson på ÅMHM som legat bakom en uppdatering av det åländska systemet. I och med att Åland har samma system som exempelvis Stockholm så hoppas man på synergieffekter.
– I ett krisläge kan vi få hjälp av Sverige, säger Christian Nordas.
Lasten som har levererats till Åland innehåller, förutom de stora plastpåsarna som rymmer 1.000 liter vatten, också 3.600 stycken påsar som rymmer fyra liter.
– Vi vet att många bor i enpersonshushåll, de har ofta inte något att hämta vatten i, säger Rolf Svenson.
Livslängden på containrarna är lång. Det enda som behöver bytas med jämna mellanrum är vattensäckarna. De ska uppdateras med tre till fem års mellanrum.
– Sedan är det viktigt att allt finns i varje låda, att det är komplett, säger Rolf Svenson.
Petra Dahlgren