I går gick det officiella startskottet för Fifax Ab:s storsatsning på en landbaserad fiskodling. I ett skogsområde i närheten av återvinningsstationen i Storby i Eckerö pågår redan markarbetena. Det är ett stort område som avverkas eftersom anläggningen, med åländska mått mätt, blir stor.
Industrihallen blir 15.000 kvadratmeter. Här ska det finnas 36 olika bassänger. På området ska det även finnas vattenreningsverk och en biogasanläggning.
–Det här är ett stort historiskt tillfälle, säger Fifax vd Pontus Nikula, till den grupp människor som samlats för att inviga projektet.
Anläggningen med all dess teknik är unik i Finland, säger han. Det är en nästan helt sluten process där alla steg i fiskens livscykel hanteras: äggkläckning, tillväxt och slakt.
–Vi skapar en optimal miljö för fisken, säger Pontus Nikula.
Efter cirka 450 dagar i anläggningen ska fisken säljas, huvudsakligen till den finska marknaden.
”En fin fabrik”
Den industriella investerargruppen Helmet Capital satsar två miljoner euro i Fifax. Helmetpartnern Pentti Kulmala är nu styrelseordförande för Fifax.
–Vi anser att det blir en fin fabrik, säger han.
Miljöaspekterna är en orsak till investeringen. Men även det faktum att Fifax är bra för det åländska samhället, säger Pentti Kulmala som har hus på Havsvidden och som under flera decennier seglat mycket på Åland.
Han ser det här projektet som en möjlighet som bara kommer en gång i livet.
–Det är spännande när man börjar produktionen från äggen. Det är en mycket komplicerad teknik som krävs. Men vi har ett fint team här, säger han.
Vad blir det för kvalitet på fisken?
–Det blir en riktig topprodukt utan antibiotika.
Eftersom fisken hela tiden simmar i strömt vatten får den dessutom ett fast kött.
3.200 ton per år
Äggproduktionen är tänkt att vara i gång till våren. Hela anläggningen ska sedan stå färdig 2016, säger Pontus Nikula.
–Allt från litet till smått ska fungera. Och jag hoppas att vi får en mild vinter. Vi har klimatet emot oss, säger han.
Vattnet som behövs till bassängerna och produktionen tas från havet. Det renas i ett reningsverk och alla bakterier ska då försvinna.
–Vi odlar utan några som helst mediciner.
Det renade vattnet cirkulerar i systemet och återanvänds om och om igen. På grund av avdunstning och annan vattenåtgång måste vattenmängden fyllas på med upp emot 20 kubikmeter vatten per timme. I anläggningen pumpas totalt sett 175 kubikmeter vatten in och ut varje timme.
Produktionen på 3.200 ton fisk per år innebär att cirka 10 ton vuxna fiskar kan slaktas dagligen.
Fifax ska i praktiken hyra fastigheten av nybildade F-Fast Ab, säger Lennart Joelsson som är vd för både F-Fast och Ålands utvecklings Ab.
”Ett framtidsprojekt”
Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) är på plats, bland annat för att klippa bandet tillsammans med Pentti Kulmala.
–Det här är en rolig dag att vara näringsminister. Det här är ett framtidsprojekt. Det är något att vara väldigt glad över, säger han.
Rune Söderlund, kommunstyrelsens ordförande i Eckerö, är även han glad över satsningen.
–Det är naturligtvis jättebra. 15–20 nya arbetsplatser är oerhört mycket värt för en kommun i Eckerös storlek. Projektet ger säker ringverkningar också. Det här är en väldigt positiv dag, säger han.
Anna Jakobsson