Med ett dån gick Bore Ltd:s första nybygge av stapeln i februari. Tekniske direktören Jörgen Mansnerus filmade!
SJÖFART Det har nu gått fyra år sedan Bore Ltd beställde två nybyggen från tyska varvet Flensburger Schiffbau- Gesellschaft GmbH & Co.
Avsikten var att de två fartygen skulle chartras av Mann Line för trafik mellan Finland och kontinenten. Så blev det inte. Mann Lines drog sig ur affären.
Men Bore gör det inte. Senare i vår tar rederiet leverans av två ultramoderna fartyg som de kallar RoFlex, en vidareutveckling av det klassiska roro-konceptet.
-Varje däck kan anpassas till olika laster. Takhöjden är som mest sju meter, beskriver rederiets tekniske direktör Jörgen Mansnerus.
Inte bara däcken är speciella. Fartyget som mäter 13.535 DWT drivs fram av Wärtsiläs senaste maskiner av common rail-teknik. Insprutningssystemet är helt elektroniskt.
Specialbyggt fartyg
Det 195 meter långa fartyget är specialbyggt för i huvudsak trafik på Östersjön och Nordsjön. Isklass 1A borgar för att även vintrar som den nuvarande ska hanteras.
-Men de kan så klart trafikera worldwide, tillägger Jörgen Mansnerus.
Fartygens framdrivning är genomtänkt in i detalj. Från maskiner till skrovform och framdrivningssystem. Genom att testa och testa igen är bränsleåtgången nu nere på i sammanhanget blygsamma 46 ton heavy fuel per dygn med 13.500 ton. Det kan jämföras med andra fartyg där det går uppemot 50 ton per dygn för att driva fram 8.000 ton i nästan 20 knop.
Trådlöst internet
I dagens läge är det inte tillräckligt att "bara" ha ett fartyg som tar mycket last och fungerar bra på sjön. De 13 personerna i besättningen ställer högre krav än så.
Det har man tagit på allvar i bygget av Bore RoFlex. Hela fartyget är försett med trådlös internetuppkoppling.
Det första fartyget gick av stapeln i sjön i februari. Det ska få sitt namn vid en ceremoni i Flensburg den 6 maj, samtidigt som systerfartyget sjösätts för leverans i juli.
På den åländska sjöfartssajten www.sjofart.ax finns Jörgen Mansnerus egen film på sjösättningen samt en dataanimation över hur fartyget blir i praktiken.
Ålandstidningen