Svinö holme söder om Mariehamn har länge varit föremål för Mariehamns intresse. Staden, som behöver mer mark som kan exploateras för bostäder, riktade för några år sedan en anhållan om att få förvärva landskapets mark på holmen. Landskapsregeringen meddelade att landskapet preliminärt är villigt att överlåta området, men att man först vill veta mer om planerna.
Efter att stadsfullmäktige 2016 drog upp riktlinjerna för detaljplaneringen, genom att gå in för ett alternativ som kallas ”skärgårdsstaden”, har förvaltningen arbetat med ett utkast till en delgeneralplan för Svinö, och nu är alltså arbetet slutfört och har lämnats vidare till stadsutvecklingsnämnden.
Planutkastet rymmer tomter för fristående småhus, parhus, radhus och våningshus.
– Men det är i huvudsak fokus på småhusbebyggelse eftersom det finns ett sådant önskemål från staden, säger stadsarkitekt Sirkka Wegelius.
Ett hus med fyra våningar är dock placerat så att det är det första som möter den som kommer till holmen.
– Det blir områdets landmärke, och vi hoppas byggnaden ska bli spektakulär.
Östra delen
I siffror rör det sig om att cirka 260 tomter tas fram och planen omfattar också 47 byggplatser varav hälften är nya. På holmen beräknas runt 1.860 invånare kunna bo – en siffra som motsvarar den beräknade befolkningsökningen i Mariehamn 20 år framåt.
Bostadsmarken har framför allt planerats till den östra sidan av ön, mot Espholm, medan det mäktiga klippområdet i väster blir ströv-, natur- och parkområde. Centralt i området finns en allmän tomt, som till exempel kan användas för ett daghem och vid den sydöstra delen av området, på mark som i dag ägs av staden respektive landskapet, är en badstrand och en småbåtshamn inritade. I förslaget finns även plats reserverad för ett hamnområde på den nordöstra stranden, här ses nämligen möjligheter till en färjelinje för lätt trafik.
Ökad trafik
I dag finns ingen fast vägförbindelse till holmen, den närmaste kommunalvägen sträcker sig till Espholms brygga och mellan den och Svinö finns ett hundra meter brett sund.
Huvudgatan på Svinö leds i utkastet över en bro mot Espholm och Järsövägen. Just vägfrågan i Espholmsområdet är svårlöst, enligt Sirkka Wegelius. Genomfartstrafiken utanför området bedöms öka med upp till 3.000 fordon per dygn. I den medborgardialog som hölls för några år sedan motsatte sig boende i området och ridklubben Sleipner den planerade genomfartstrafiken via Espholm.
– Vägen är en svår fråga och den ligger också utanför planområdet. Vi har ännu inget annat alternativ än att vägsträckningen utgår från den som finns i dag på mark som ägs av staden.
Skyddsvärd miljö
Flera inventeringar har gjorts kring naturvärden och djurliv på Svinö. Det finns två låglänta skyddsvärda våtmarker i området, Douglasgranskogen som landskapet planterat och även fåglar och fladdermöss. I planeringen har utgångsläget varit att inte exploatera skyddsvärd natur och miljö. För att skydda djurlivet har en strandskyddszon på 50 meter för nya byggplatser tagits med.
Den senaste kostnadskalkylen för projektet är från 2015, och kan därför bara ses som riktgivande. Kostnaderna för kommunaltekniken beräknades då till 10 miljoner euro, och inkomsterna från tomtförsäljningen till samma summa. Ett nytt daghem beräknades kosta 3 miljoner och en bro från Espholm, vattenledningar och avlopp) 4,4 miljoner.
– Efter att alla parter hörts i ett samråd måste en ny detaljerad kalkyl tas fram, den nuvarande är redan föråldrad när det gäller prisnivåer, säger Sirkka Wegelius.
Tio år framåt
Utkastet har nu lämnats till stadsutvecklingsnämnden. Efter att nämnden och stadsstyrelsen har behandlat ärendet ordnas ett samråd och utkastet skickas ut på remiss.
Sirkka Wegelius säger att det dröjer innan tomterna kan bjudas ut till försäljning. Dels måste staden och landskapet förstås enas om en överlåtelse, dels tar den fortsatta planeringen tid.
– Först ritar vi en generalplan, det kan ta runt tre år, och därefter inleds detaljplaneringen av områdena styckevis vilket troligen tar lika länge. Sedan har vi också utbyggnaden av infrastrukturen. Om tio år kanske vi kan tänka oss att tomterna bjuds ut – men det är också mycket möjligt att det kommer in besvär som förlänger behandlingen.
Fakta/ Svinö holme
• Svinö holme hör sedan 1961 till Mariehamn. Holmen är drygt 100 hektar stor. Landskapet äger 57 procent av marken, privata markägare 39 procent och staden 4 procent.
• På planområdet finns i dag 35 fastigheter med 33 fastighetsägare. Inom planområdet finns inga fast boende, utan det rör sig om fritidsboenden. Avsikten med att delgeneralplanera området är att möjliggöra fast bosättning på holmen.
• Planutkastet innebär att cirka 260 tomter med 500 hushåll (cirka 1.860 personer) kan tas fram. Det omfattar också 47 byggplatser varav hälften är nya.
Svinö/Detta har hänt
• Redan år 2000 tog dåvarande stadsdirektören Bjarne Pettersson och stadsgeodeten Jan Donner en första kontakt med landskapet. Staden uttryckte då intresse om att köpa ett 60 hektar stort område på Svinö holme av landskapet.
• ”Gör Svinö holme till ett Lidingö för ålänningar” föreslog Danne Sundman (Ob) när lagtinget 2002 diskuterade försäljningen. Han såg möjligheten att locka hem välutbildade och välbärgade ålänningar genom ett kunna erbjuda en attraktiv boendemiljö.
• I generalplanen för Mariehamn från 2006 betecknades holmen som ett utredningsområde för bostadsbebyggelse och 2014 beslöt stadsfullmäktige att en första skiss skulle göras. Samma år riktades en ny förfrågan om att köpa landskapets områden.
• 2015 meddelade LR att man preliminärt var villig att överlåta området till staden, men att man först ville ha mer precis information om den kommande planeringen av det. Det slutliga beslutet ska dock fattas av lagtinget, påpekade LR. I ett utlåtande avstyrkte samtidigt fyra byråer – skogsbruksbyrån, fiskeribyrån, miljöbyrån och museibyrån – stadens anhållan. Motiveringen var att Svinös värden borde bevaras på ett hållbart sätt inför framtiden och att den föreslagna exploateringen stod i strid med gällande förvaltningsprinciper för den egna fasta egendomen. Något beslut har ännu inte fattats år 2022.
• Olika alternativ – om holmen ska vara ett rekreationsområde, en skärgårdsstad eller en tvillingstad – har diskuterats genom åren. 2015 ordnade staden en medborgardialog för att höra vad invånarna och andra berörda tyckte. Året därpå gick stadsfullmäktige in för att alternativet ”skärgårdsstaden” skulle ligga till grund för delgeneralplaneringen.
• Ett planutkast har nu tagits fram utgående från fullmäktiges riktlinjer med kompletterande underlagsmaterial och utredningar. Utkastet har den här veckan lämnats till stadsutvecklingsnämnden.