Klockan är halv nio på onsdagsmorgonen. Det har gått några timmar sedan Robin Juslin blev väckt av ett samtal från polisen. Ett vildsvin har blivit påkört i Djäkenböle, Hammarland, kan han komma dit?
– Det var inte så mycket att fundera på. Men visst var det en lite märklig känsla, säger han.
Vildsvinet hänger på en krok. Vågen har stannat på 125 kilo, 104 efter att det magats ur. Utsträckt mäter kroppen 206 centimeter.
– Djuret är skapligt stort. Jag vågar inte säga hur gammalt det är men det är en vuxen galt i alla fall.
Kollegan Roger Gustavsson bor i närheten av olycksplatsen och var liksom Robin Juslin snabbt på plats. Eftersom Roger Gustavsson är med i Sålis jaktlag fördes kroppen dit.
– Polisen stannade en kranbil som hjälpte till att lyfta upp vildsvinet på flaket.
Ska analyseras
Tillsammans magade de ur djuret i jaktlagets lokaler. I en bunke på golvet ligger tarmarna och magsäcken. Hjärta, lungor, lever, mjälte och njurar är uppradade på ett bord. Dessutom har de tagit tillvara lite blod som ska testas för svinpest.
– Vi har även tagit ett vanligt trikinprov.
Bitar av organen ska skickas till Sverige och Finland för analys. Med hjälp av testresultaten hoppas Robin Juslin och Roger Gustavsson få svar på en rad frågor. En av dem är om djuret kommer från öst eller väst.
– Nu lär det även visa sig om det finns ett eller flera djur här, säger Robin Juslin.
Han hoppas på det förstnämnda.
Få individer
Det står sedan flera år klart att det finns vildsvin på Åland. Frågan är hur många individer det handlar om. Rykten om 21 djur som smugglats in till landskapet i biltrunkar har florerat. Men dem ger Robin Juslin och Roger Gustavsson inte mycket för. En mer sannolik siffra är ett eller ett par djur.
Det som däremot står klart är att de under de senaste två månaderna har fått in många rapporter om iakttagelser från just Hammarland. Roger Gustavsson räknar upp byarna mellan Bredbolstad och Tellholm, men även i nordvästra Jomala ska vildsvin ha rört sig.
Om det är samma djur som fastnat på viltkamerornas bilder är däremot oklart.
– Det har aldrig fotograferats två djur på samma gång. Därför är det svårt att bedöma om det finns flera djur, säger Robin Juslin.
I Hammarland finns i dag två vildsvinsfällor och en ansökan har lämnats in om tillstånd för en tredje.
Jaktlaget får köttet
Så till frågan vad som ska hända med köttet. Hade det varit en älg som blivit påkörd skulle hade köttet tillfallit landskapet. Men när det gäller vildsvin är det markägaren som har första tjing.
Efter några samtal står det klart att han inte är intresserad. Då återstår jaktlaget, i det här fallet Hellesby jaktlag. Men ska rådjurslaget eller älglaget få det?
– I lagens mening är vildsvin jämfört med småvilt, säger Robin Juslin.
Ännu på eftermiddagen var det oklart hur det skulle fördelas.
Avgörande för om köttet alls går att äta är också vilket skick det är i, om det har mycket krosskador. Efter att ha granskat köttet kom avgörandet. Det hade inga skador från krocken och grisen var i god kondition.
Robin Juslin har jagat vildsvin utanför Åland tidigare, men då har andra tagit ur och flått djuret. Nu gör han och Roger Gustavsson det tillsammans.
– Det är samma princip som att flå rådjur.
Ryktet om vildsvinet i Sålis spred sig snabbt i jägarkretsar under morgonen. Under Ålandstidningens besök dyker flera nyfikna upp.
Vem vet när man får chansen att se ett vildsvin på Åland nästa gång?
Annika Kullman