- Ta kontakt med oss, vi bistår gärna med råd och tips!
Så säger ekologiska odlarna John och Gunilla Mattsson i Eckerö, Överby till dem som överväger att börja odla ekologiskt.
Klart är att fler odlare behövs, efterfrågan på produkterna är stor.
JORDBRUK Som Ålandstidningen berättade i fredags är det rusning efter ekologiska produkter i affärerna. Enligt handlarna har ett riktigt trendbrott ägt rum och större volymer efterfrågas.
Och här kommer ett problem in i bilden. Enligt Isabel Kvarnfors, ordförande för Ekologiska odlarna på Åland, finns det inte unga odlare som tar över i den utsträckning man skulle önska.
- Men det finns ljuspunkter, även om det skulle finnas utrymme för många fler inom ekologisk grönsaksodling, säger hon.
I större skala
Till dem som satsat på ekologisk odling i större skala hör John och Gunilla Mattsson i Eckerö, Överby. År 1999 tog de över efter hans föräldrar Stig och Shirley Mattsson som startade med ekoodling redan 1982.
Paret odlar totalt drygt 30 hektar, allt ekologiskt. Spannmål odlas på cirka tio hektar, potatis på sju och grönsaker på ungefär två och en halv hektar. Resten är gröngödslingsvallar där man odlar en kvävefixerande gröda, till exempel rödklöver, för att nästa år odla en gröda som går till försäljning.
På John och Gunilla Mattssons åkrar växer potatis, morötter, lök, palsternacka, vitkål och persiljerot. Vetet mal de i egen kvarn och säljer via Odlarringen. Grynhavren tar Mats Häggblom i Saltvik emot.
Jobb och planering
Att man inte får gödsla vid ekologisk odling är en myt. John Mattsson påpekar att det finns en hel del ekologiska gödselmedel på marknaden i dag.
- Så gödsel är ett mindre problem. Däremot innebär ekologisk odling mer jobb, det är arbetsintensivt. Man måste också vara ute i rätt tid och rensa eller förebygga. Ekologisk odling kräver också långsiktig planering när det gäller odlingsföljden.
Bränner bort ogräs
För att något minska på arbetsbördan har
John och Gunilla Mattsson investerat i maskiner. De har en ogräsflammare som, över fem rader efter traktorn, bränner bort ogräset med en gaslåga. Radhackor efter traktorn underlättar också.
- Men alla grönsaksland handrensas en eller två gånger under sommaren, säger Gunilla.
God hjälp har paret då av mellan tio och femton skolungdomar som under ett par veckor hjälper till med rensningen.
Varför har ni valt att odla ekologiskt?
- Av gammal och ohejdad vana, skämtar John.
- Skämt åsido, vi känner att det är vettigt med tanke på miljön.
Han påpekar att i ett historiskt perspektiv är det de konventionella odlarna som är udda, inte de ekologiska. Någon skism upplever han inte att det finns mellan de ekologiska och de konventionella odlarna.
God avsättning
Paret vet att det finns en efterfrågan på ekologiska produkter. John är ordförande för Odlarringen och Gunilla sköter försäljningen. Hon berättar att Stockmanns varuhus i Helsingfors hört av sig till Ålands trädgårdshall om möjligheten att köpa åländska ekologiska grönsaker. Färjorna har kontaktat Odlarringen och hört sig för om vårt utbud.
- Så det finns goda möjligheter att sälja också utanför Åland.
Enligt paret är prisbilden tillfredsställande, de försörjer sig och sina tre barn på den ekologiska odlingen.
Vilket råd vill ni ge dem som funderar på ekoodling?
- Att pröva på men att inte satsa för stort i början utan känna sig för. Och ta kontakt med oss, vi hjälper gärna till med tips och råd.
Kerstin Österman