Ålands framtids, Obunden samlings och Centerns lagtingsgrupper har skrivit under misstroendeyrkandet mot landskapsregeringen (LR). I yrkandet påpekar man att det är kansliminister Nina Fellmans (S) insändarsvar, där hon menade att en insändare från ÅF innehöll både rasism och kvinnohat, som är måltavlan. Oppositionen gav också lantrådet Katrin Sjögren (Lib) chansen att byta ut sin kansliminister.
Slog tillbaka
Det gjorde inte lantrådet. I stället slog hon tillbaka mot oppositionen när hon i inledde debatten kring misstroendeyrkandet i lagtinget.
– Jag välkomnar en debatt om det allt mer uppskruvade debattklimatet. Jag har tydligt deklarerat att det var onödiga formuleringar och ordval som användes men att jag inte tänker avsätta minister Fellman. En sådan åtgärd saknar proportioner.
Katrin Sjögren menade att alla har ett ansvar för att hålla upp debattnivån. Hon citerade ett antal nedvärderande inlägg hon hittat på webb- och sociala medier-sidor som tillhör oppositionen.
Axel Jonsson slog tillbaka mot kritiken.
– Visst är det så att den här regeringen har dubbla måttstockar, sade Jonsson och tog avsättandet av Jarl Danielsson från ordförandeposten i Paf som exempel. Danielsson fick inte förlängt förordnande då LR inte ansåg att det var förenligt med att Vårdö, där han var kommunstyrelseordförande, sagt nej till att ta emot flyktingar.
Synd om Fellman
Axel Jonsson tyckte också att regeringspartierna försökt svänga debatten.
– Nu försöker man i stället föra fram att det är synd om kansliministern. Men det är en minister i Ålands regering vi talar om och det agerande en minister uppvisat. Man måste klara av en del kritik som minister.
Axel Jonsson påpekade flera gånger att hans misstroende bottnade i Nina Fellmans insändarsvar och inte hennes person. För Centerns partiordförande Veronica Thörnroos spelade dock personen in i högsta grad.
– Från Centerns sida är det inte ett förfluget ord. Vi känner att det här är inte ett enda misstag, det är droppen som fick bägaren att rinna över för vårt vidkommande.
– Ibland funderar jag över hur viktigt sakfrågan är för minister Fellman. Är det sakfrågan som driver henne framåt, eller är det hennes personlighet som driver henne att ständigt stå på barrikaderna?
Odelat stöd
Kansliministern och LR i sin helhet fick odelat stöd från regeringspartiernas lagtingsledamöter, även om såväl Liberalerna som Moderat samling kritiserade Nina Fellmans ordval i insändarsvaret. Regeringsblocket tyckte dock att misstroende var ett allt för hårt svar på ett illa valt insändarsvar.
– Vi tycker att minister Fellmans uttalande var felaktigt och saknar stöd i vår grupp. Men att rikta ett misstroende mot ett uttalande är fel. sade MSÅ-ordförande Annette Holmberg-Jansson.
Hälsar inte
En stor del av debatten handlade om debattnivån. Speciellt tuff blev den när Åländsk demokratis Stephan Toivonen kritiserade Nina Fellman för hennes uttalande, men också för hennes sätt att bemöta honom. Att kansliministern inte hälsade tog Stephan Toivonen som ett tecken på hennes arrogans.
Johan Ehn (MSÅ) ifrågasatte då Toivonen.
– Om man kräver att få respekt för sin åsikt, kräver att få respekt för sin person, så ska man fundera på, om respekten inte infinner sig hos sin motståndare, att man ska lyfta spegeln att som se på sig själv. Jag uppmanar Toivonen att lyfta spegeln.
– Absolut, vi har alla ett ansvar. Men ni har nog inga citat från våra hemsidor, för det vi diskuterar diskuterar vi inte öppet, svarade Toivonen.
På fredag förmiddag hålls ett extrainsatt plenum där omröstningen om misstroendeyrkandet ska avgöra LR:s framtid.
Jonas Bladh