När lagtinget behandlade landskapsregeringens (LR) årsredovisning över 2017 handlade en stor del av debatten om vad man ska tacka för det fina resultatet.
Åländsk demokratis Stephan Toivonen ifrågasatte att det var regeringen som sanerat ekonomin, som han ansåg att lantrådet Katrin Sjögren (Lib) uttalat i en intervju i somras.
– Lantrådet sa i radion att ”vi har sanerat ekonomin”. I andra sammanhang har man uttryckt att regeringen har sänkt kostnaderna. Men om resulatförbättringen är 33 miljoner euro, och ökningen av intäkter var 28 miljoner, är det inte korrekt. Det är skatteökningarna som räddat Ålands ekonomi.
Har stävjat ökning
Bakgrunden är att såväl klumpsumman som skattegottgörelsen, ofta kallad flitpengen, ökade kraftigt under förra året. Men Liberalernas Ingrid Johansson menade att Stephan Toivonen gjorde det för enkelt för sig.
– När det gäller de ekonomiska grunderna är det så att en kostnadsutveckling som årligen har stigit har stävjats, och dessutom minskat en aning. Jag tycker inte att det på något sätt av någon har försökt döljas att skattegottgörelsen har varit en stor del i varför Åland går bra. Och det är också varför vi fortsatt måste ta ekonomiskt ansvar, för att vi är beroende av en stor skattegottgörelse för att ha ekonomin i skick. Vi bär oss inte riktigt själva ännu.
Toivonen menade också att den sänkning av personalkostnader som regeringspartierna framhöll var ett resultat av det konkurrenskraftsavtal som förhandlades fram mellan Finlands regering och arbetsmarknadens parter. Men det fick finansminister Mats Perämaa (Lib) att ge sig in i debatten. Han menade att konkurrentskraftsavtalet som trädde i kraft på Åland förhandlades fram lokalt.
– Konkurrenskraftsavtalet ledde till en sänkning av kostnadssidan. Det var ett resultat av förhandlingar här, det var ett uttryckligt beslut som fattades av parterna. Det har meddelats i utskottet, men det tycker Stephan Toivonen inte kan hänföras till LR.
Vill ha koncernbokslut
Också Veronica Thörnroos (C) hade invändningar mot årsredovisningen. Dels skulle hon vilja se ett koncernbokslut för att lagtingsledamöterna skulle få en bättre överblick av landskapets ekonomi när det nu delats i flera bolag så som Posten och Fastighetsverket. Dels påpekade hon att revisorerna efterlyst en tydligare uppföljning av produktion och effektivitet i ÅHS.
– Ett system för uppföljning av effektivitet och produktivitet saknas inom ÅHS. ÅHS har inte mätverktyg för produktivitet, bara antal besök och diagnoser registreras. Eftersom vi inte vet vad något kostar, och vi inte kan följa det, blir de inbesparingar som ska göras tagna ur luften. Hade det här varit ett företag skulle man veta exakt.
Ingrid Johansson, som är vice ordförande i ÅHS styrelse, både höll med och var emot.
– Jag stöder att man ska veta vad saker och ting kostar på ganska detaljerad nivå, men Veronica Thörnroos drar det in absurdum. Ett så avancerat system som revisorerna föreslår skulle vara kostsamt. Ett billigare är på gång.
– Jag förstår komplexiteten, men det är bekymmersamt. Det är inte första gången revisionen lyfter fram dessa frågeställningar. LR har aviserat inbesparingar på 1,6 miljoner enligt massmedia. Var ska de tas ifrån? Det är personalen som kommer att drabbas, svarade Veronica Thörnroos.
Enorma siffror
Veronica Thörnroos ifrågasatte också siffrorna som säger att landskapets allmänna förvaltning har sänkt personalens sjukfrånvarodagar från 13,5 2015 till 9 2017.
– När sjukskrivningsdagarna inom en så här stor organisation sjunker från 13 till 9 kan det inte bara ha att göra med att man skaffat ett verktyg för att se hur personalen mår. Det är enorma siffror vi talar om!
John Holmberg (Lib) menade att Centerns partiledare överdrev storheten i sänkningen.
– Sett på tre år är det ingen dramatiskt förändring. Står man vid noll och ökar får man resultat ganska snabbt. Det finns också ett visst ledarskap i bakgrunden, och för tre år sedan fanns ett maktskiftet också.
Det öppnade för en attack mot regeringssamarbetet från Veronica Thörnroos.
– Jag tycker det är lite förmätet av John Holmberg att kritisera Socialdemokraterna för deras arbete inom ÅHS under dåvarande lantråd Camilla Gunell och socialminister Carina Aaltonen. Mig veterligen gjorde de så gott de kunde. Nu har det gått tre år med det nya ledarskapet, det kanske vore dags att vi fick veta vad man gjort.
Jonas Bladh