Ledningen för ÅHS begår avtalsbrott och motverkar AT-läkarnas utbildning. En obefogad disciplinåtgärd mot en av AT-läkarna har dessutom skapat oro och en tydligt försämrad arbetsmiljö. Det skriver elva AT-läkare vid ÅHS i ett brev till styrelsen.
SJUKVÅRD I september kunde Ålandstidningen avslöja att ÅHS gått från bäst till sämst klassen när AT-läkare får sätta betyg på sin tjänstgöring. Detta är alarmerande eftersom ÅHS, om man inte lyckas locka till sig AT-läkare som ska göra sin praktik, måste förlita sig till betydligt dyrare stafettläkare för att fylla luckor bland personalen
I dag kan Ålandstidningen även avslöja varför ÅHS fullkomligt rasat i popularitet bland de så viktiga AT-läkarna.
De senaste månaderna har ett stort antal kritiska brev skickats till styrelsen för ÅHS, från bland annat AT-läkare, Finlands läkarförbund samt AT-studierektorn vid ÅCS. Ålandstidningen har tagit del av dessa brev, och de riktar mycket hård kritik mot ledningen för ÅHS och i synnerhet förvaltningschefen Peter Rask.
Drog in traktamenten
Den 2 februari skickade elva nuvarande och tidigare AT-läkare vid ÅHS ett brev till styrelsen. I brevet skriver läkarna att ledningen för ÅHS börjat motarbeta AT-läkarna. De skriver också att förutsättningarna för att få en bra utbildning och bidra till att tillhandahålla en bra vård har "försämrats kraftigt sedan våren 2010".
Tillsammans med studierektorn Ove Mattsson har AT-läkarna påbörjat ett förbättringsarbete, ett arbete som hindrats av att studierektorn inte fått mandat att genomföra några förändringar.
De skriver att AT-läkaran egentligen är anställda under chefsläkarkansliet, men att det i stället är förvaltningschefen Peter Rask som "detaljstyrt enskilda beslut som rört oss."
Ett av det sätt AT-läkarna upplever att ledningen motarbetat dem på är att dra in dagtraktamenten i samband med extern utbildning.
AT-läkarna på Åland åker en gång varje månad till Uppsala för teoretisk utbildning. Men under våren 2010 meddelade den dåvarande chefsläkaren Peter Rask att man inte skulle betala ut dagtraktamenten för dessa resor, i strid med gällande tjänstekollektivavtal.
Uppträdde otrevligt
AT-läkarna skriver också att eftersom akuten på ÅCS bara bemannas av en ordinarie läkare 16 timmar per dygn kan en AT-läkare "bli stående ensam med en svårt sjuk eller skadad patient under lång tid innan förstärkning anländer".
Enligt AT-läkarna är det därför viktigt att de får genomgå en kurs i traumaomhändertagande, som i stort sätt alla sjukhus använder sig av. Problemet är att förvaltningschefen Peter Rask avslagit flera kurser trots att, som AT-läkarna skriver, "detta i sak ligger på chefsläkarens bord."
AT-läkarna vänder sig också emot att ledningen för ÅHS, det vill säga Peter Rask, utdelat en disciplinåtgärd mot en enskild AT-läkare, som de ser det, utan grund.
Ålandstidningen har tagit del av protokollet från mötet. Ett möte som sammankallats av Peter Rask med anledning av att den utpekade AT-läkaren bland annat ansågs ha uppträtt otrevligt mot kanslipersonalen vid chefsläkarkansliet.
Högst diskutabelt
Ålands lokalavdelning av Finlands läkarförbund pekar mer eller mindre på samma saker i ett brev till styrelsen. Den, som de uttrycker det, miserabla platser ÅHS hamnat på i rankingen över sjukhus där man gör AT beror dels på problemen inom ortopedin, indragna dagtraktamenten och bristande struktur inom ÅHS.
När situationen på ortopedin var som värst tvingades AT-läkare ta egna beslut om protesoperationer skulle genomföras eller inte. Detta eftersom det under vissa perioder helt saknades ortopeder vid ÅHS. Enligt läkarförbundet är detta "högst diskutabelt ur både patient- och läkarsynvinkel".
Man skriver också att ÅHS ledningen har visat prov på bristande gehör för AT-läkarnas situation och att AT-läkarna inte längre vet vem de ska vända sig till.
Även AT-studierektorn Ove Mattsson har skrivit ett kritiskt brev till styrelsen med anledning av AT-läkarnas situation. Även enligt honom har ledningen aktivt motarbetat arbetet med att göra AT-tjänstgöringen på Åland attraktiv. Bland annat skriver han att beslut i detaljer kring AT-läkarnas utbildning fattas utan att han varken rådfrågas eller informeras.
Fredrik Rosenqvist