När lagtinget debatterade landskapsregeringens (LR) meddelande om den andra årliga statusrapporten över hur Åland ställer om för att uppfylla målen i utvecklings- och hållbarhetsagendan gick världsbilderna kraftigt isär. Mest så för Centerns Runar Karlsson som dryftade sitt missnöje med LR:s hållbarhetsarbete inom flera områden.
– Det kommer säkert något bra ur det här också, fast jag tycker att det går för långsamt och med för korta steg framåt, trots att man från LR:s sida försöker ge sken av det är en succé.
Karlsson räknade upp flera områden där han anser att LR misslyckats med att implementera agendan, vars mål är att Åland ska vara hållbart år 2051. Han menade att vindkraften delvis monterats ned, skyddet för vattentäkterna inte kommit långt, utsläppen är höga av både fosfor och växthusgaser, ingen biogasanläggning har byggts och arbetet med lika lön för likvärdigt arbete går för långsamt.
Undergräver och misstror
Men miljö- och näringsminister Camilla Gunell höll inte alls med om den bilden.
– Jag tycker det är synd att Runar Karlsson undergräver och misstror det arbete LR gör, och det är en bild han sprider i sociala medier. Den åländska befolkningen behöver höra att det görs många saker. Jag tror vattenmiljön och klimatfrågan betyder extremt mycket för ålänningarna. Jag tycker han nedvärderar det arbetet vi utför.
– Det är så att det är oppositionens roll att granska LR:s löften och utsvävningar, som i det här fallet när det är mycket snack och lite verkstad. Det kommer inte så mycket praktiskt ur det här, svarade Runar Karlsson.
Det fick ministern att ilskna till.
– Man får gärna granska LR och dess utsvävningar, som han säger, men man får inte föra befolkningen bakom ljuset när det faktiskt händer mycket. Till skillnad från Karlsson som mest gnäller vill jag säga: vi gör!
Glömt ekonomin
Brage Eklund (ÅF) menade å sin sida att LR glömt bort det mål lagtinget lade till i behandlingen, om ekonomisk hållbarhet.
– Lantrådet nämnde att det från början fanns fyra mål, men under behandlingen tillkom ett femte, ekonomiska mål. Varför lyfter man den delen bort hela tiden? Jag hoppas ekonomin är viktig för LR, för det är sist och slutligen resurser för att nå målen det handlar om. Det hade ju intre hindrat att man skrivit med det, det handlar trots allt om ett lagtingsbeslut.
Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) menade att det finns med, om än inte utskrivet.
– Det är inte alls så att man försöker undanhålla något, det genomsyrar hela agendan.
Brage Eklund anmälde också protest när han ansåg att Ingrid Johansson (Lib) målade ut jordbruk och fiskodling som de största miljöbovarna.
– Ingrid Johansson gjorde det enkelt för sig när hon utsåg jordbruket (kväve) och fiskodlingar (fosfor) till syndabockar. Vi drabbas också av det som släpps ut ovanför oss av all flygtrafik, men inte ett ord om det.
– För mig handlar hållbar utveckling om mig själv och det man kan påverka. Visst är det förenklat (med jordbruk och fiskodling, reds anm.) men det kan vi styra med egen behörighet och kompetens. Internationellt flyg kan vi inte påverka.
Saltvik blev slagträ
Pernilla Söderlund (Lib) höll inte med Runar Karlsson om att arbetet med att likställa löner för likvärdigt arbete mellan kvinnor och män går för långsamt. Hon frågade i stället vad Runar Karlsson gjort i frågan.
– Snart är vi där. Men jämställdhetsplaner saknas i de flesta kommuner, där ska det ingå en lönekartläggning. Kommunerna ska också göra arbetsvärdering. Hur har Runar Karlsson jobbat för det i sin kommun?
Centerns starke man från Saltvik svarade:
– Om landskapet gör det här kommer kommunerna att följa efter.
Jonas Bladh