Tobakssmugglingen över Ålands hav har ökat kraftigt under 2010. Nu väntas hårdare tag mot smugglarna.
SJÖFART Smuggling av narkotika är paradoxalt nog lättare att komma åt. Minsta lilla mängd är åtalbar, och både tull och polis satsar resurser mot narkotikan.
Snus är en laglig handelsvara, och snussmuggling är ett lindrigt brott, vilket i sin tur gör det problematiskt att kraftsamla mot smugglingen. Dessutom måste Tullverket bevisa att snuset inte är för eget bruk. Bara det är svårt. En svensk medborgare är i sin fulla rätt att snusa obscena mängder snus per dag.
- Det är förstås väldigt svårt att bevisa något. Samtidigt börjar det här ta enorma proportioner. Vi klarar det inte själva, rederierna klarar det inte. Jag räknar med att den uteblivna skatten på snuset uppgår till flera hundra miljoner kronor bara på trafiken till Kapellskär och Stockholm; det här sker ju regelmässigt på färjorna som angör Stockholm också, säger Mikael Lindgren, chef för den operativa ledningen på Tullverket i Stockholm.
Minst 246 kilo snus
Smugglingen blir allt mer utbredd och därmed allt mer organiserad och svårstoppad. I det senaste tillslaget den 22 december blev bytet 1.000 stockar snus, totalt 246 kilo - mängden som faktiskt kom i land oräknat.
- Det här är vanligt förekommande, och inte något vi längre har resurser att kontrollera bort. I så fall skulle vi tvingas ha kontroller vid varje färja, och det är inte sådant vi ska hålla på med. Det har har blivit ett ökande problem under 2010, och den organiserade smugglingen sker på i princip alla färjor som går till eller via Åland.
När färjorna angör använder smugglarna en larmkedja. Upptäcker den som gå först att tullfiltret är bemannat går larmet till de andra.
- Då släpper de grejerna och springer tillbaka ombord, och går igenom filtret lite senare, fast då utan smuggelgodset. Kommer vi däremot lite senare så kan vi kanske ta några när de redan har kommit i land. Men vi är alltså 5-6 tullare på upp till 60 smugglare. Det går ju inte.
"Måste komma tillrätta med det"
Men nu har tullen fått nog. Hundratals miljoner i uteblivna skatteintäkter ställer krav på åtgärder.
- Det här har blivit så omfattande att vi måste komma tillrätta med det. Det här är något vi diskuterar just nu internt inom Tullverket.
Ombord på Rosella är snussmugglingen inte bara känd, den är helt oönskad. Därför var det Viking Line som tipsade tullen.
- Vi hade haft professionella snusköpare ombord i en dryg månad. Antalet har varierat mellan 20 och 60 personer. Den här resan, den 22 december, var det många med. Några dagar tidigare hade vi tipsat tullen och bett dem göra något åt det, berättar Bo Limnell, intendent ombord på Rosella.
Det är långt ifrån första gången det sker, men första gången smugglarna är så många.
- Jag har hört från andra fartyg att samma sak hänt där. Problemet är att de är så många, byter kläder, sätter på sig glasögon och använder olika kassor. Dessutom har de många biljetter. Och vad ska vi göra? Har man en oklippt biljett så får man köpa tobak, och vi kan inte hålla reda på alla när de byter kläder och är så många. Det går bara inte.
Fredrik Granlund