Två personer skadades lindrigt då en av plattformarna i hyllan på ms Eckerös bildäck plötsligt rasade när färjan lastades i Grisslehamn. Polisen, som utredde händelsen som vållande till kroppsskada, lade i fjol ned sin utredning.
Även Statens haverikommission har utrett händelsen och i höstas, i samband med att slutrapporten publicerades, lämnades två rekommendationer till Rederi Eckerö Ab. Nu har kommissionen följt upp hur rekommendationerna följts och beskedet är att rederiets svar bedöms som tillfredsställande.
Haverikommissionens slutrapport från i fjol
• Vid tillfället för olyckan fungerade inte automatiken för manövreringen av hängdäcken och de behövde alltså sänkas manuellt. Enligt kommissionen var orsaken till olyckan att det saknades tillräckliga säkerhetsfunktioner vid just sådan manuell manövrering. Men det fanns även andra bidragande faktorer.
• Personen som skulle utföra uppgiften hade inte gjort detta på länge och råkade oavsiktligt dra in låskilarna till plattformen innan vajrarna sträckts upp. Plattformen föll då fritt en kortare sträcka.
• Haverikommissionen beskriver i sin slutrapport det som sedan hände: ”När vajrarna bromsade upp plattformen, slets en av linskivorna till lyftvajrarna loss. De distansplåtar som skulle hålla ihop de två öronplåtarna som linskivan var monterad mellan, hade bristfälliga svetsningar. Svetsarna brast av den belastning som uppstod. Det fanns då inte längre något som höll vajrarna på plats och plattformen föll därefter fritt.”
Rederiet rekommenderades inledningsvis att säkerställa att ”samtliga riskfyllda arbetsmoment omhändertas i säkerhetsledningssystemet” samt att utbildning och instruktioner för de här arbetsmomenten tas fram och hålls uppdaterade.
Rederiet har meddelat att nya dokumenterade rutiner införts och det finns också en checklista för utrustningen. Personalen som använder och manövrerar hyllor och ramper genomgår i dag en ny intern utbildning, och kunskaperna repeteras var sjätte månad. Dagligen kontrolleras också att utbildad personal finns ombord.
Nya låskolvar
Den andra rekommendationen var att rederiet skulle fullfölja arbetet med att införa en teknisk lösning som garanterar att hängdäckens låsningar inte kan dras in innan lyftvajrarna har sträckts upp.
Här har rederiet bland annat svarat att utrustningen efter olyckan har modifierats och utvecklats tillsammans med tillverkaren. Det handlar till exempel om nya låskolvar med ett urtag som förhindrar att kolven dras in före vajern är spänd och hyllan lyft.
”Vi tar till oss av alla rekommendationer och fortsätter vid sidan om det jobba nära leverantören och Transportstyrelsen. Allt vi gör syftar till att säkerställa att det inte händer igen”, har vd:n Tomas Karlsson tidigare sagt till Ålandstidningen.
Haverikommissionen konstaterade i sin slutrapport att det i dag saknas regler för hur hängdäck ska konstrueras, dimensioneras och underhållas och att det inte kan uteslutas att det finns liknande bristfälliga konstruktioner ombord på andra fartyg. Därför pågår nu ett arbete med att se över regleringen av lyftinrättningar ombord på fartyg.