När Havsvidden resort & konferens Ab (HVRK) bildades i december 2014 var syftet att företaget skulle sköta driften av Havsvidden och vända en negativ trend. I april 2015 gick det svenska hotellföretaget Revhaken hotels Ab, som ägs av Sven Erik Hansson, in som huvudägare i HVRK.
– Havsvidden gjorde en ordentlig förlust 2013-2014. Och även i början av 2015. Vi pratar om 60 till 70.000 i månaden.
Sven Erik Hansson säger att han var tveksam till att gå in i affären, men efter övertalning av Oskar Svensson och den svenska affärsmannen Johan Wulfcrona så skrev han på ett hyresavtal. Och det är det avtalet som ligger till grund för tvisten.
Enligt Revhaken, och Revhakens advokater, Maria Nisell och Karolin Eklund från Magnusson advokatbyrå, skulle HVRK första året endast betala minimihyra för Havsvidden Ab:s fastigheter. Först året därpå skulle också en så kallad omsättningshyra betalas. Detta så att HVRK skulle ha en chans att vända den negativa trenden.
Oskar Svensson, huvudägare i Havsvidden Ab, menar dock att detta inte stämmer utan att omsättningshyra skulle betalas redan från 2015. För att stärka HVRK:s likviditet så sänkte man istället minimihyran genom att dra av tre månaders hyra.
Bokslutet för 2015 visade en omsättning på drygt två miljoner euro, och enligt Sven Erik Hansson så gick verksamheten något plus.
– Omsättningen var imponerande hög, säger Oskar Svensson under rättegången.
Betalade inte
När HVRK:s redovisning för 2015 skickades in till Havsvidden Ab, skickade de ut en faktura för omsättningshyran. Men HVRK betalade inte.
– För det första skulle jag inte betala någon omsättningshyra för 2015. Och det jag skulle betala var på hyresobjektet, och det är tydligt i hyresavtalet vad det är, säger Sven Erik Hansson.
Enligt Sven Erik Hansson så ingår inte klipphusen i hyresavtalet, endast övriga fastigheter. Därför skulle HVRK inte betala omsättningshyra för de inkomster uthyrningen av klipphusen genererat. Det här menar Oskar Svensson är felaktigt.
Så, konflikten kom att handla om två saker, huruvida omsättningshyra över huvud taget skulle betalas och om det i sådana fall även gällde klipphusen.
Tog ut från bankgarantin
När fakturan för hyresomsättningen inte betalades begärde Havsvidden Ab ut motsvarande summa, 133.000 euro, från den bankgaranti på 200.000 som Revhaken ställt som säkerhet för HVRK:s förpliktelser, en bankgaranti som Havsvidden Ab krävde när de ingick hyresavtal med HVRK. Nu blev Revhaken skyldig banken samma summa.
Efter detta träffades parterna för att försöka lösa konflikterna, men den 31 maj 2016 hävde Havsvidden hyresavtalet med HVRK eftersom HVRK fortfarande inte betalat omsättningshyran.
– Man skulle göra rätt för sig och vi var tydliga med att bankgarantin behövde vara återupprättad och att omsättningshyran skulle betalas. Men det hände inte. Därav hävningen, säger Oskar Svensson.
Efter detta fortsatte dialogen, och det fanns enligt både Oskar Svensson och Sven Erik Hansson en förhoppning om att konflikterna skulle gå att lösa.
Den 14 juni 2016 skrevs ett nytt avtal, avtalet var fortfarande hävt, men man skulle nu skjuta på HVRK:s utflyttning från Havsvidden till sista augusti samma år. Havsvidden krävde att Revhaken skulle sätta in 133.000 euro på bankgarantin och betala hyra för kvartal tre 2016. HVRK betalade hyra, men drog av 4.000 euro.
– Det var uppenbara belopp. Det rörde bland annat en restaurangnota som Oskar Svensson hade på restaurangen, och självrisk för en båt som gått på grund i hamnen.
Men enligt avtalet skulle ingen kvittning göras på betalningen. Och nu valde Havsvidden Ab att ta ut resterande 66.000 från bankgarantin.
– Jag var ett stort frågetecken. Vi hade suttit ner strax innan och det fanns inget som tydde på att man skulle ta resten av pengarna, säger Sven Erik Hansson.
Oskar Svensson säger i rätten:
– Det var en period av spänning efter den 14 juni. Jag tänkte dock att det kanske skulle kunna lösa sig. Men igen så avviker man från det som avtalats.
Oscar Lindfors från Widman & Co företräder Oskar Svensson:
Har Havsvidden Ab agerat illojalt?
– Nej, vi har agerat avtalsenligt, svarar Oskar Svensson.
I slutet av september upprättades ett nytt avtal mellan Havsvidden Ab och HVRK, men nu står inte längre Revhaken som huvudägare. Aktierna har överlåtits till den svenska affärsmannen Johan Wulfcrona som tidigare ägde 30 procent av aktierna. Johan Wulfcrona är sedan dess ägare och styrelseordförande i HVRK.
Revhaken yrkar på att Havsvidden Ab i första hand ska betala tillbaka 200.000 euro, i andra hand drygt 136.000 euro och i tredje hand drygt 101.000 euro. Dessutom yrkar man på cirka 14.000 euro i skadestånd. Havsvidden Ab bestrider samtliga yrkanden.
Petra Dahlgren