Restaurangen på Brudhäll är fylld till brädden. Av Kökars 225 invånare har en stor andel samlats för att möta Ålandstidningen och dela sin oro över landskapsregeringens (LR) förslag att minska färjetrafiken i södra skärgården. Stämningen är laddad, samtidigt som engagemanget lyser igenom i den fullsatta lokalen.
Vid långborden hörs sorlet av diskussioner, och många talar om en framtid som känns hotad.
Ett levande samhälle
Christian Pleijel är en av flera som tar ton.
– Jag tror alla fattar att landskapet måste spara, men om man sparar på något måste man också räkna ut vad det kommer att kosta. Vi har ansträngt oss enormt här på Kökar, vi har elva barn på dagis och sex i skolan. Det är inte lätt att få ett litet samhälle att fungera så här långt ut.
Olle Dahl kopplar frågan till en större bild.
– Över 95 procent av Finlands import och export sker till sjöss. Åland bär en tung ryggsäck genom skatteundantaget, medan hela landet skördar frukterna. En fin gest från finska staten vore att ta över kostnaderna för trafiken mellan Gustavs och Galtby och Åland.
För Annette Dahl är Galtbytrafiken livsviktig,
– Vi har jättemycket turister från Finland, särskilt sommartid, men också vår och höst.
– Vi behöver minst den trafik vi har i dag, säger Siv Blomsterlund.
Bakgrund
• I upphandlingsdokumenten för skärgårdstrafiken 2025–2026, med möjlighet till förlängning för 2027, presenteras en alternativ turlista för södra linjen som har väckt stor uppmärksamhet.
• Enligt det alternativa förslaget skulle Galtbytrafiken i praktiken upphöra helt utanför högsäsongen, med undantag för några få veckor under sommaren. Under högsäsongen mellan juni och augusti föreslås Galtby trafikeras dagligen, men med den mindre färjan ms Skiftet i stället för den större ms Viggen. Även sommartid skulle det totala antalet avgångar och avgångarna på attraktiva tider mellan Kökar och Långnäs minska betydligt.
• Den alternativa turlistan skulle innebära att endast ett fartyg trafikeras utanför högsäsongen, jämfört med dagens två. Landskapsregeringen (LR) måste meddela om eventuella förändringar minst sex månader i förväg, enligt upphandlingsdokumenten.
• Trafikstarten för den nya entreprenören är planerad till den 9 januari 2025. Om LR beslutar att genomföra ändringar i trafikutbudet ska beslutet fattas under våren 2025, med planerad ikraftträdande den 1 oktober samma år.
Upplevs ojämlikt
Flera lyfter att förslaget slår hårt och orättvist mot just södra skärgården.
– Ska hela skärgården kunna leva, eller bara delar av den? undrar Regina Laude.
– Enligt statistiken har trafiken i södra skärgården ökat. Vi har fyra nybyggda permanentboenden på Kökar, vi satsar framåt, säger Rolf Eriksson, fullmäktiges ordförande.
Bengt Mattsson, som är engagerad i församlingsarbetet, ser hur relationen mellan öarna skulle splittras.
– Arbetet mellan Kökar, Sottunga och Föglö skulle slås sönder.
Stig Brolin, tidigare kommunstyrelseordförande, sätter ord på den kollektivt upplevda frustrationen:
– Det här är en nedläggning av Kökar. Det har varit en successiv neddragning av trafiken. Man vill tydligen ta bort oss.
– Hur tänker politiker? Det man har gjort nu är att jämfört två färjor med hur många bilplatser det är, tagit bort en färja med lika många platser. Med det resonemanget skulle man lika gärna kunna sätta in en jättestor färja som kör en gång i månaden. Det är fullständigt orimligt.
Om Kökar
• Befolkning: 225 personer (källa: Åsub, 31.12.2023).
• Företag: 46 registrerade företag – dubbelt så många per capita jämfört med Ålands genomsnitt.
• Turism: Ålands tredje största turistdestination efter Mariehamn och Eckerö.
Barn och äldre drabbas
Riitta Holmström är särskilt bekymrad för de yngre.
– Barnen ska sitta flera timmar i Långnäs på fredagarna och komma hem vid midnatt. Det är vansinnigt.
Lotta Eriksson, kommunstyrelsens ordförande, håller med.
– Vi är ett familjehem och är helt beroende av färjan för att kunna åka på våra aktiviteter. Vi måste ha vettiga färjetider, inte minst för barnen. Jag undrar om LR har gjort en barnkonsekvensanalys?
För de äldre är trafiken en livlina, menar Agneta Sundström.
– Vi är beroende av vårdpersonal från Finland. Har vi inte trafiken, går det inte att ta hit dem.
Leif Nordlund betonar de ekonomiska konsekvenserna.
– Det är en katastrof för näringslivet. Hälften av arbetsplatserna försvinner. Har man ens gjort en konsekvensanalys? Jag är nyfiken på hur man har jobbat med upphandlingsunderlaget, jag befarar att man bara har tittat på sista raden utan att ta hänsyn till lokalt näringsliv och regional sysselsättning.
En önskan om dialog
En av de starkaste kritikerna är Gunnar Sundström, fullmäktiges tidigare ordförande:
– Ingen ute i kommunerna har fått säga något om turlistan. Vill man verkligen köra över sin egen befolkning? Vi är helt beroende av trafiken.
Stämningen i lokalen är nedtryckt men inte utan hopp. Torbjörn Strand, som tagit med en burk pepparkakshjärtan till infrastrukturminister Camilla Gunell (S) sammanfattar med glimten i ögat:
– Hjärtana är för att hon ska bli snäll. Men allvarligt talat, det här är dödsstöten för en liten kommun.
Namninsamlingen mot förslaget har fått över 1.200 underskrifter och Kökarborna förväntar sig att ärendet tas upp i lagtinget. De hoppas på en återremittering och att frågan tas på större allvar.
– Man måste göra en ordentlig utredning, man kan inte bara skära ner utan vidare. Det fungerar inte så, säger Stig Brolin.