Ålands tingsrätt dömde det av landskapet och kommunerna ägda it-bolaget Åda Ab för att ha brutit mot lagen om offentlig upphandling, vilket det åländska it-bolaget Pedago stämt Åda för. Men tingsrätten ansåg inte att Pedago visat att man med stor sannolikhet skulle ha vunnit en ny upphandling, därför tilldöms företaget inget skadestånd.
Pedago, med grundarna Peter Granholm och Anders Gustafsson, tar nu fallet till hovrätten då man menar att tingsrättens krav på sannolikhet är hårdare än vad lagen föreskriver.
Men duon vill också att de fel som de menar att Åda begått under processen ska lyftas fram i ljuset, och att de kostnader som detta orsakat skattebetalarna blir kända. De menar att hela upphandlingen av HR- och lönesystemen blev fel från början.
– Om man skickar ut 20 förfrågningar och får två svar, då borde man börja fråga sig vad det beror på. Då borde man inse att man kanske frågar efter fel saker, säger Anders Gustafsson som själv snabbt tog Pedago ur upphandlingen då de många kraven enligt honom inte gick att uppfylla.
– Vi sa att det här kommer ingen seriös aktör att svara på.
Strök krav
Den verkliga konflikten mellan Pedago och Åda tog sin början ett par år senare, 2018, när Åda skrev ett tilläggsavtal med leverantören Abilita och då strök en rad av kraven som funnits med i den ursprungliga upphandlingen.
– När de skrev tilläggsavtalet så visste de att de bröt lagen. Hela Ådas styrelse och Ådas vd var medvetna om det. Det är helt klart, säger Gustafsson.
När Pedago fick nys om det nya avtalet fick de dock inte ut handlingarna.
– De måste hemlighålla det så att möjligheterna att gå till marknadsdomstolen, det måste man göra inom sex månader, skulle löpa ut, säger Anders Gustafsson.
– Det är just det som är poängen. Hade vi fått möjligheten att gå till marknadsdomstolen hade vi sluppit tingsrätten, säger Peter Granholm.
1,5 miljoner
Enligt Pedagoggrundarna har landskapet hittills lagt ut minst 1,5 miljoner i kostnader för suystemet och för advokater, men Abilita har ännu inte levererat systemet till fullo. Trots att det skulle varit färdiglevererat redan 2018. Enligt Peter Granholm var bara 73 procent av de avtalade modulerna godkända av landskapet i november i fjol.
– Det finns en årsavgift som kostar oavsett om man fått systemet eller inte. Det tickar på varje år. De har grundavgiften kvar trots att modulerna plockades bort. Det är lite märkligt, säger Granholm.
Både han och Anders Gustafsson är också mycket kritiska till att Åda drar på sig stora kostnader för advokater för att förhindra Pedago att ta del av handlingar och dokument om upphandlingen av systemet.
– Vi har rätt att få veta vad de gör med våra pengar. Nu håller vi fortfarande på och strider om den frågan, och de har fortfarande jurister på det. Jurister som vi betalar med våra skattepengar för att för att försöka förhindra oss att få tillgång till de handlingar som berör just vårt projekt, säger Peter Granholm.
– Då måste man ställa sig frågan: vad är det som finns i de här pappren som de är så livrädda att ska komma ut i offentligheten?, fortsätter Anders Gustafsson.
Bör bryta avtal
De båda menar att landskapet, Åda och Abilita kört fast och bör bryta avtalet, varefter landskapet kan upphandla de system man efter en ny kartläggning kommer fram till att man behöver. De sticker inte under stol med att Pedago vill få uppdraget att leverera ett nytt lönesystem, på samma sätt som man redan gjort till Paf och flera åländska kommuner.
– När man har kommit fram till vilka system man behöver, då måste man göra upphandlingen. Då kommer man att komma fram till att varför ska vi ha kvar den där leverantören som inte levererat enligt det gamla avtalet? Då blir det förhoppningsvis så att vi får komma in och fixa lönerna, säger Peter Granholm.
Han menar att Pedago kan lösa landskapets problem snabbt.
– Vi körde i gång Mariehamns stad på 33 dagar.
Men framför allt vill de ha rättvisa, och att landskapet inte ska kunna runda sin egen offentlighetslagstiftning genom att lägga verksamhet i bolag.
– Vi skulle vilja att det här inte upprepas. Men det kommer att fortsätta upprepas om vi ska ha ett aktiebolag som ställer sig hemliga till allt de gör, säger Peter Granholm, och tillägger:
– De har blivit fällda för att de gjort fel, någon jädra rättvisa borde vi ju få så småningom.
Bakgrund till konflikten mellan Pedago och Åda
• Tvisten mellan Pedago och det av landskapet och kommunerna ägda it-bolaget Åda Ab sträcker sig tillbaka till en upphandling av ett personal- och administrationssystem till landskapsregeringen och ÅHS år 2015.
• I upphandlingen ställde Åda, som var den upphandlande parten åt landskapet, en mängd så kallade "ska-krav”. Så många att de blev omöjliga att fylla, menade Pedago och drog sig ur anbudsstriden. I stället fick det enda kvarvarande företaget, finska Abilita, uppdraget att leverera systemen.
• Men det visade sig att inte heller Abilita kunde leva upp till de många ska-kraven varvid Åda skrev ett nytt avtal med Abilita, dock utan ny upphandling.
• Det är här rättstvisten tar sin början. Pedago begärde ut det nya avtalet, men nekades det av Åda. I stället stämde då Pedago Åda inför domstol. I början av april kom så domen från Ålands tingsrätt, där man konstaterar att Pedagos klagan var riktig, Åda Ab bröt mot lagen om offentlig upphandling. Rätten ansåg dock att Pedago inte tillräckligt tydligt bevisat att man skulle vunnit en ny upphandling och dömer därför inte ut något skadestånd till Pedago.
• För ett par veckor sedan beslöt Pedagos ledning att företaget ska överklaga domen till hovrätten för att söka skadestånd, dock till ett lägre belopp än i tingsrätten.