Det är i en debattartikel med rubriken ”Miljön lider om Ålandstrafiken undantas från utsläppsrätten” i Hufvudstadsbladet den 21 oktober som Wasalines vd Peter Ståhlberg reagerar på att landskapsregeringen begärt att trafiken mellan Åland och Finland ska undantas från handeln med utsläppsrätter för sjöfarten.
I artikeln skriver Peter Ståhlberg att undantaget i utsläppshandelssystemet fördes in på begäran av flera Medelshavsländer eftersom de oroade sig för inrikestrafiken till små glesbefolkade öar skulle påverkas av systemet.
”Varken den finska eller den svenska delegationen reagerade då, men i efterhand har det uppstått en diskussion på Åland där flera stora rederier fått landskapsregeringen att driva att även Finland ska använda sig av undantaget”, skriver han i debattinlägget.
Ett skamfilat rykte
Vidare skriver Peter Ståhlberg att han är både personligen, och som vd för Wasaline, förundrad över hur frågan hanterats.
”Konsekvensen är att hela passagerarfartygsnäringen riskerar få ett skamfilat rykte som en bransch som inte vill göra rätt för sig, till skillnad från alla andra”.
Till Ålandstidningen säger Peter Ståhlberg att det handlar om att se hela bilden.
– Det är inte fråga om någon avundsjuka mot andra rederier. Det är mer komplext än så. Jag tycker att det är viktigt att koncentrera sig på var de pengar som används för handeln med utsläppsrätter hamnar, och det är ju till stöd och utveckling för miljöinnovationer.
”Befängt”
Han köper inte heller argumentet att trafiken till Åland skulle komma att minska om inte undantaget införs.
– Jag skulle vilja se det rederi som kör förbi Åland och blir utan taxfree-försäljning. Jag tycker det är befängt.
Han jämför med den åländska skärgårdstrafiken.
– Sådan trafik är viktig för transporterna och den ska vara undantagen. Men jag tror inte grekerna och italienarna tänkte på stora passagerarfartyg med taxfree-försäljning när man förde fram det här undantaget. Det har inte varit syftet med undantaget men nu har man på Åland fått en snilleblixt, säger Peter Ståhlberg.
Större pott
Viktigast i sammanhanget tycker han ändå att det gemensamma ansvaret är.
– Det är lite ägget och hönan med pengarna som samlas in från handeln med utsläppsrätter. Allt kommer ju tillbaka till industrin och syftet är att det ska främja en övergång till utsläppsfri sjöfart. Systemet snabbar ju på den omställningen och det är inte så att alla kostnader går rakt ur rederiernas ficka. Det hamnar på ju passagerarna och frakten.
Ju mer pengar sjöfarten i Östersjön bidrar med, desto mer har man också att säga till om i förhandlingarna om vart pengar ska gå, menar Peter Ståhlberg.
– Ett undantag skulle också bli ett trovärdighetsproblem för den åländska och finländska klimatpolitiken. Om de enda som är undantagna systemet med utsläppsrätter är några fartyg som kör till Åland.