Glada skratt klingade högt i lagtingshuset senaste helg när unga politiker planerade och bestämde.
POLITIK Det är lördag eftermiddag och i lagtingets mötesrum är det full aktivitet. Deltagarna i ungdomsparlamentet sitter uppdelade i fyra utskott och skriver betänkanden över de 16 motionerna.
Stressnivån är olika hög i rummen. Om bara någon timme är det dags för plenum, presentation av betänkandena och debatt.
I lagutskottet är stämningen god. Jannik Svensson, Isac Boman, Moa Clemes, William Ramsdahl och Simon Widman ska enas om fyra betänkanden, bland annat om förslaget på sänkt rösträttsålder i kommunalvalen. Argumenten är klara:
-Det är risk för populism om 16-åringar får rösta i lagtingsvalet. Men det är inte en lika stor riskfaktor i kommunalvalet, eftersom det är inte är sådana frågor som avgörs kommunalt, säger Isac Boman.
Dessutom har man tillräcklig kunskap om samhället när man är 16 år, fortsätter han.
-Man har också genomfört reformen i andra länder och efter ytliga efterforskningar har vi kunnat konstatera att det fallit väl ut.
Pålästa och modiga
Ungdomsparlamentet har varit över förväntan, tycker William Ramsdahl. Kompetensen hos deltagarna överraskade honom.
-Under remissdebatten gavs många pålästa, intressanta synpunkter, säger han.
-Deltagarna verkar både ha läst på och har modet att ställa sig upp i talarstolen. Det är ett stort steg att ställa sig där och ta emot ett hav av kritik från oppositionen, säger Jannik Svensson.
Isac Boman håller med.
-Jag har funderat på min motion om att utveckla demokratin i tre månader och jag har diskuterat den med många personer. Alla svagheter med förslaget kom upp redan under debatten i fredags. Då blev jag imponerad över hur snabbt argumenten kom, säger han.
Hans förslag om att minoriteten borde få regera är väldigt kontroversiellt, konstaterar Jannik Svensson.
-Folk blev nästan röda i ansiktena.
"För radikalt"
Det kontroversiella motionen har remitterats till kultur- och fritidsutskottet, som precis ska hugga tag i den när Ålandstidningen tittar in.
-Nu kommer det svåra, konstaterar Sandra Grönlund som ingår i utskottet tillsammans med Henrik Nurmi, Joakim Wennström, Simon Holmström och Emil Alm.
Temperaturen verkar höjas några grader.
-Det är en för radikal förändring att ta så här direkt. Den här lösningen tycker jag inte om. Om jag ska rösta på moderaterna vill jag nog att de ska komma regeringsposition, säger Joakim Wennström.
Utskottet enas om att höra Isac Boman om motionen.
Överlag har utskottsledamöterna varit överens om det mesta under arbetet.
-Unga verkar ha lättare att arbeta över partigränserna än vuxna. Jag undrar varför, säger Sandra Grönlund.
Reservation
Utbildningsutskottet tar i alla fall med sig en reservation till plenum. Det är Axel Jonsson som inte håller med de andra i gruppen om att studiestödet borde vara minst lika högt som utkomststödet.
-I andra länder betalar man för att studera. Det är viktigt att det finns något som driver en framåt och att jobba. Det ska inte vara en lyx att studera, säger han.
Alla i utbildningsutskottet är överens om att ungdomsparlamentet varit lärorik och intressant.
-Det är jättegivande att träffa folk som tycker olika och att lära av varandra, säger Jenny Lavonius.
Anna Jakobsson