I två skrivelser till kommunen har hemundervisande familjer på Sottunga önskat att kommunen ska förse dem med en lokal som gruppen dels ska ha god tillgång till, dels kan förvara gemensamma saker, material och utrustning i.
En första skrivelse lämnades in i november, och ytterligare en i februari. Undertecknarna har meddelat att de är intresserade av ungdomslokalen, och har här önskat att kommunen ska komma överens med ungdomsföreningen om tillstånd för gruppen att få tillgång till lokalen.
Av protokollet från senaste kommunstyrelsemötet framgår att kommunen anser att det här något familjerna och ungdomsföreningen själva måste diskutera, men att kommunstyrelsen gärna ger familjerna tillgång till något av kommunens utrymmen enligt i förväg överenskomna tider.
Rätat ut frågetecken
Kommunstyrelsens ordförande Björn Rönnlöf säger att det inledningsvis rådde lite förvirring kring vad ändamålet var med lokalernas användning, det vill säga vad familjerna ville göra i dem.
– Vi var rädda för att de själva skulle undervisa i våra skolutrymmen, men det utreddes och det var inte alls det det handlade om, säger han.
När bildningsnämnden i vintras behandlade den första skrivelsen föreslog till exempel nämnden inför styrelsen att kommunen skulle meddela familjerna att de är välkomna att sätta sina barn i Sottunga grundskola, ”så att de har möjlighet till lek, lärande och aktivitet i grupp. Om de hemundervisande familjerna börjar organisera sig med olika aktiviteter så är det att betrakta som en ersättande skola//...”
Nu har kommunen dock alltså fått besked om att familjerna avser använda lokalen ungefär en eftermiddag i veckan för att umgås, spela spel, laga mat och så vidare. Kommunstyrelsen anser att detta kan jämföras med klubbverksamhet och skolans matsal förs fram som en lämplig lokal.
– Där har vi äldre också träffar på samma sätt. Biblioteket är också ett alternativ, så vi har alla möjligheter att tillgodose deras önskemål, säger Björn Rönnlöf.
Åtta hemundervisas
I kommunen fanns det per den 1 januari 108 invånare. Strax under 20 av dem är barn, och av dessa är åtta i skolåldern. Kommunen anhöll i december hos landskapsregeringen om ett tillfälligt likviditetsstöd på 200.000 euro för att kunna öppna skolan hösten 2022 – eller åtminstone kunna ha beredskap för det ifall behovet skulle uppstå. Än så länge har man dock inte fått in någon anmälan om barn som önskar gå i Sottunga skola från höstterminen.
– Eftersom skattesituationen i slutet av fjolåret var så bra kan det bli så att vi inte begär något bidrag från landskapet trots att vi eventuellt öppnar skolan – men jag vill ändå hålla dörren öppen eftersom allting kan hända. Men blir det ingen skolundervisning är det alldeles uppenbart att vi inte behöver de där pengarna, säger Björn Rönnlöf.