Som Ålandstidningen tidigare har berättat har Sottunga sedan årsskiftet anställt Ditte Storck Christensen som en av två tillsynslärare för de totalt nio barn som hemskolas på Sottunga. Hon jobbar vid Göteborgs universitet där hon forskar om svenska familjers hemundervisning på Åland.
– Hemundervisarna hade tipsat om henne och fört fram henne. Men det var kommunen som fattade beslutet och anställde henne. Föräldrar får inte påverka val av tillsynslärare, säger specialsakkunnig Bodil Regård vid LR:s utbildnings- och kulturavdelning.
I utredningen som gjorts framgår att Storck Christensen inte haft kännedom om den åländska läroplanen. Lagens krav har således inte uppfyllts. Vidare ska inte en obehörig anställas om det är möjligt att anställa en person som uppfyller behörighetskraven. Vid anställning har även utbildningschefen som uppfyller behörighetskraven anställts som den andra tillsynsläraren.
LR konstaterar också att kommunen ansvarar för tillsynen av barn som hemundervisas.
”All verksamhet i grundskolan bygger på samarbete med vårdnadshavarna men det är uttryckligen kommunens uppgift att besluta om de praktiska arrangemangen kring tillsynen och att utnämna tillsynslärare eller att köpa tjänsten av en annan kommun. Kommunen ska informera vårdnadshavare till hemundervisade barn om gällande regelverk och dessutom ska kommunen i sitt uppdrag agera självständigt utan någon påverkan från utomstående”, skriver LR i sitt svar.
Vårdnadshavarnas ansvar
LR skriver vidare att vårdnadshavarna ansvarar att barnet fullgör läroplikten.
”Vårdnadshavare ska lämna en plan på hur läroplikten fullgörs och i god tid innan tillsynen lämna in en redogörelse för periodens arbete. Vid tillsynen beaktar tillsynsläraren det material som barnet och vårdnadshavarna lagt fram om periodens arbete. Tillsynslärare har dock självständig rätt att bestämma att även övriga metoder används inom tillsynen, exempelvis att barnet deltar i ett skriftligt, muntligt eller praktiskt prov. Vårdnadshavare har inte rätt att välja tillsynslärare eller metoder eller former för tillsynen. Vårdnadshavarna har däremot möjlighet att begära en ny bedömning och har vid beslut om avbrytande av hemundervisning besvärsrätt”, skriver landskapsregeringen.
Rollfördelningen när det gäller förverkligandet av tillsynen i kommunen har enligt LR varit otydlig och Sottunga ska tydligt informera vårdnadshavare om den.
Ny organisation
Mariehamn håller som bäst på och bildar en ordentlig organisation för hemundervisning som ska bli rättssäker för alla.
Det handlar bland annat om att ta fram blanketter, som även ska finnas digitalt, och att skapa en form för utvärderingen av de hemskolade elevernas studieresultat.
Som Ålandstidningen tidigare skrivit är hemundervisande familjer på Sottunga oroade över en sådan lösning och anser att kontinuiteten blir lidande.
På sitt senaste möte hade Sottunga kommunstyrelse upp tillsynsärendet. Kommunen är positiv till att en hemundervisningsenhet bildas i Mariehamn, och att man ska meddela sitt intresse för köp av tillsynstjänster från den 1 januari nästa år. Man vill också klargöra att det vid en gemensam hemundervisningsenhet även bör finnas kompetens i hemundervisning och att samtliga kommuner borde ingå i den för att tillsynen ska bli likvärdig oberoende av i vilken kommun hemundervisande familjer befinner sig i.