Europaparlamentets intressegrupp för minoritetsrättigheter får en fortsättning, rapporterade Ålandstidningen i onsdags. Finlandssvenska EU-parlamentarikern Anna-Maja Henriksson (SFP/RE) beskrev i ett pressmeddelande gruppen som ”en utmärkt arena” för att lyfta viktiga frågor – däribland geoblockering.
När Ålandstidningen når Anna-Maja Henriksson, som nyligen valdes in i Europaparlamentet, beskriver hon det som en framgång att gruppen alls finns kvar. När parlamentet fastställer sina så kallade intergrupper för varje mandatperiod är konkurrensen hård.
– Det var långt ifrån en självklarhet att gruppen skulle få fortsätta. Jag har jobbat hela hösten för detta, både inom min egen politiska grupp och tvärpolitiskt, säger hon.
Geoblockering av tv-kanaler
• Geoblockering innebär att innehåll, som tv-program och filmer, blockeras för visning i vissa länder på grund av upphovsrättsliga begränsningar.
• Språkminoriteter har ofta svårt att få tillgång till innehåll på sitt modersmål när det är blockerat av nationella gränser. Detta begränsar möjligheten att ta del av kultur, nyheter och underhållning.
• Frågan om geoblockering är aktuell på Åland, där man kämpat för att kunna se SVT:s program.
Den första officiella träffen för gruppen äger rum i januari 2025, och fram till dess ligger fokus på att planera arbetet.
– Eftersom jag inte varit med tidigare kan jag inte säga exakt hur gruppen kommer att arbeta, men geoblockeringen är en fråga jag vill prioritera. Det är en fråga som påverkar både Åland och andra språkliga minoriteter. Jag vet att det inte blir alldeles lätt, men vi behöver hålla frågan på agendan och se vad som kan göras. Läget är inte tillfredsställande som det är i dag.
Vill samla aktörer
Geoblockering, som hindrar människor från att se tv-program från andra länder, har länge varit en het fråga för ålänningar som vill ha tillgång till SVT:s program. Enligt Anna-Maja Henriksson handlar det inte bara om underhållning utan också om språk, kultur och identitet.
– Modersmålet är en central del av både individens och gruppens kultur. Språk upprätthåller kultur, och tillgång till program på sitt eget språk är viktigt, säger hon.
Hon menar att utmaningarna främst ligger i frågor om upphovsrätt och ekonomisk ersättning till innehållsproducenter. Henriksson erkänner att detta är ett komplext område.
– Jag är inte insatt i detalj än, men det är uppenbart att vi behöver hitta en modell som fungerar för alla parter.
Anna-Maja Henriksson ser intressegruppen som en arena där olika aktörer kan samlas för att diskutera problemet. Hon planerar också att ställa en skriftlig fråga till EU-kommissionen för att få klarhet i deras syn på problemet.
– Jag tror på idén om ett rundabordssamtal där de som producerar innehåll, de som äger rättigheter och politiska beslutsfattare möts. Det kan vara ett första steg mot att hitta en lösning, säger hon. Men det här får vi återkomma till, allt är ännu i sin linda.